Religia cretanilor

Trimis la data: 2013-09-17
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
A) Potrivit istoriei, cretanii apartin poporului helen, in ciuda
geografiei care evidentiaza separatia lor de heleni si arealul lor insular. In mitologia helena se spune ca ; Zeus s-a nascut in Creta.
B) Doctrina religioasa dominanta era politeismul. Insa, cretanii
cunosteau totemismul si animismul.
C) Pantheonul zeilor avea, ca si in Egiptul antic sau la celti,
divinitati cu capete de animale. Divinitatea suprema era marea zeita
Dictinna, identificata cu Hera la vechii greci. Ea era zeita fertilitatii, a fecunditatii si deopotriva a vietii si a mortii. Stapana a pamantului, era si zeita razboiului si a vanatorii. Zeita a dragostei era fiica ei, Britomartis.

Fiul si amantul zeitei Dictinna era zeul ploii si al animalelor. Lui i se sacrifica taurul. El era Minotaurul, jumatate om si jumatate taur. Zagreus era stapanul lumii de dincolo.
D) Cultul se desfasura in trecut in grote, in aer liber sau in temple
pe varf de munte. Se aduceau ofrande constand in vin si alimente.
Ritualul initierii avea o mare insemnatate la cretani. Tinerii erau deprinsi cu viata aspra.

Dintre sarbatori cele mai importante erau ale semanatului, ale secerisului, ale culesului viei sau maslinelor, dar mai ales transhumanta.Cretanii a eau un pronuntat cult al animalelor, in special al sarpelui si al taurului. Acesta simboliza puterea, fecunditatea si fertilitatea. Alte culte erau al arborelui vietii si al securii duble numite labrys. Aceasta era intrebuintata pentru sacrificarea taurului. Nu s-au practicat nicicand sacrificiile umane, dar cele animaliere erau foarte raspandite.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.