Religia etiopiana Rastafari

Trimis la data: 2010-04-12
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cornel Duca
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Rastafarianismul este o religie tanara nascuta oficial in orasul Harer, din Etiopia, in anul 1930 odata cu incoronarea Majestatea-Sa Imperiala Imparatul Haile Selassie("Puterea Sf. Treimi") I ("regele regilor si lordu 19219o141t l lorzilor") sau, dupa numele sau de botez Ras Tafari Makonen(1892-1975) care a fost practic materializarea acestei religii cunoscuta pana atunci doar ca un concept hibrid intre cele mai pure forme de iudaism si crestinism.
Aceasta religie a fost fondata de oamenii de culoare a "lumii a III-a" in special din Etiopia, fiind reprezentati de Haile Selassie I, care au simtit nevoia de independenta, dupa ce au fost tratati mizerabil de populatia de culoare alba a planetei. Tot ce are legatura cu "albii" este este numit "Babylon" de catre rastafarienii care incearca, nu sa se razbune ci sa ii lumineze pe acestia in privinta drepturilor pe care le au (negrii erau folositi ca sclavi de catre albi).

Ei s-au inspirat din filosofarile de pana atunci ale lui Marcus Mosiah Garvey (1887-1940), care a fondat in 1920 "Asociatia Universala pentru Imbunatatirea Negrilor" care avea ca scop principal reunirea tuturor negrilor raspanditi pe glob, cu taramurile lor principale si anume Africa, si sa le redea acestora demnitatea. Dupa ce a petrecut aproape un deceniu pe teritoriile Americii si Mareii Britanii, Garvey s-a intors in Jamaica unde si-a exprimat dorintele de reunificare, le-a spus negrilor: "cautati in Africa incoronarea unui rege, iar atunci veti stii ca salvarea e aproape".

In mod ironic, Ras Tafari Makonen nu a fost niciodata un rastafarian, el a fost doar implinirea profetiei lui Garvey facuta cu ani buni inaintea incoronarii, a fost "declansatorul" acestei religii.S-au nascut patru mici grupuri care il venerau pe Haile Selassie I ca personificarea lui "Jah"(Divinitatea) sau ca acesta insusi.
In 1935 armata italiana a invadat Etiopia in "Lupta pentru Africa" incercand sa forteze negrii spre sclavie din nou.

Ca urmare rastafarienii s-au revoltat in Africa si Jamaica unde sute de adepti ai acestei religii au fost considerati doar niste drogati(datorita plantei de Cannabis Sativa, Marijuana sau Ganja pe care ei o numeau "Iarba intelepciunii" si pe care o foloseau in viata cotidiana pentru amplificarea starilor de meditatie in care intrau venerandu-l si rugandu-se la Jah, dar si in scopuri medicale) si au fost omorati iar supravietuitorii umiliti, cozile de par cu o semnificatie importanta (semnificau radacinile religiei lor dar si cele ale plantei de Cannabis Sativa) cunoscute si sub numele de "Dreadlocks" fiindu-le taiate.

Aceasta pesecutie si-a inceput sfarsitul odata cu sosirea la 21 aprilie 1966 in Jamaica a liderului politic si spiritual Ras Tafari care a convins mai multi lideri rastafarieni jamaicani sa nu caute emigrarea in Etiopia pana nu au liberat cetateni Jamaicai de prostia si rasismul in care erau invaluiti.

Rastafarianismul si-a inceput grandioasa extindere din insulele Caraibe pentru a ajunge astazi sa aiba adepti in toata lumea, in special mulatri si negrii.In 1975 Haile Selassie moare rastafari ramanand fara personificarea lui Jah, pierdere inca mare pentru adeptii acestei religii care sustin o legenda care spune ca Haile Selassie traieste impreuna cu apropiatii sai in varful "muntelui Zion" unde isi asteapta momentul judecatii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.