Religia mesopotamiana

Trimis la data: 2010-02-27
Materia: Istorie
Nivel: Facultate
Pagini: 41
Nota: 8.05 / 10
Downloads: 0
Autor: Doriana Mihaila
Dimensiune: 39kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Un rezumat asupra religiei delimitata spatio-temporal este prin el insusi o provocare.Cind epoca studiata reprezinta un cumul de popoare si culturi diferite si se intinde pe o perioada de citeva milenii, studentul este pus in fata unei sarcini intr-adevar deosebite. Placerea de a descrie trebuie temperata de volumul mare al informatiei, de grija in a surprinde esentialul, de tratarea poli-tematica a conceptului de religie si de preocuparea pentru un vocabular acurat si obiectiv.

Referate similare:

Aspectul esoteric al religiilor mesopotamiene.Practici de cult
Prin religia mesopotamiana intelegem credintele si practicile religioase ale Summerienilor si Accadienilor, iar ulterior ale succesorilor acestora, Babilonienii si Assirienii, care au locuit succesiv vechea Mesopotamie.Etapele dezvoltarii religioase sint relativ putin influentate de miscarile de triburi si popoare din arealul Mesopotamiei.

Din punct de vedere al imagisticii religioase, delimitam 2 perioade:
- venerarea fortelor naturii in reprezentari non-umane;
- reprezentare antropomorfa, eroi si mituri.
A. Perioada preistorica
Pentru perioada preistorica a vechilor summerieni, o preocupare majora in viata materiala si spirituala a acestora o reprezinta fenomene ca fertilitatea cimpiilor, periodicitatea inundatiilor (apa in general), precum si turmele de animale.

In aceasta perioada manifestarea externa a divinitatii ia forma fenomenului pe care il reprezinta divinitatea; de exemplu, zeitatea care gestioneaza norii de ploaie ia forma unei pasari negre, cu cap de leu, care pluteste in inaltul cerului.Multe entitati religioase din aceasta perioada apartin tipului 'zeul care moare si renaste', in functie de cicluri calendaristice, agricole etc. si sint venerate de segmente sociale individualizate: pastori, fermieri, culegatori de fructe si oameni din mlastini.

B. Perioada regatelor
In perioada imperiilor Assiria si Babilon,zeitatile sint reprezentate antropomorf.Zeii babilonieni si cei assirieni nu ii inlocuiesc pe cei summerieni, ci se integreaza treptat in panteonul acestora.
Numim zeu national (religie nationala) figura suprema din tabloul divin al unei civilizatii (culturi), delimitata in timp si spatiu.
Pentru a exprima transcedenta divinitatii este folosit modelul regal. Zeul se imbraca, maninca, poarta arme si podoabe, este inconjurat de divinitati de importanta secundara asemeni unui rege.

Zeii au consilii, formeza aliante, au dispute intre ei, se cearta si se impaca, fac dragoste si poarta razboaie. Sint asezati intr-o casta ordonata, fac oficii si indeplinesc functii bine stabilite.
Religia nationala este organizata in jurul ingrijirii si hranirii zeului in cadrul templului.Actul religios este numai in parte si in baza unui calendar determinat public, cea mai mare parte a acestuia consumindu-se doar in prezenta unor initiati.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.