Religia vechilor greci - helenilor

Trimis la data: 2010-06-09
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.47 / 10
Downloads: 0
Autor: Costin Raducan
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
A) In istorie, dupa o denumire mai veche, helenilor li se spunea
pelasgi. Erau indo-europeni si erau impartiti in: 1) cretani sau minoici si 2) ahei sau micenieni. Ultimul val de heleni i-a avut pe: dorieni, ionieni si eolieni la sfarsitul mileniului al II-lea i. Hr. Dupa aceste perioade, civilizatia greaca se imparte in urmatoarele momente istorice de baza: a) perioada geometrica (1025 - 700 i. Hr.);

Referate similare:

b) perioada arhaica (700 - 500 i. Hr.); c) perioada clasica (500 - 323 i. Hr.), infloritoare, cand a trait Alexandru cel Mare; d) perioada elenistica (323 - 31 i. Hr.), cand s-a petrecut amestecul cu civilizatia orientala si e) perioada romana, cand cultura helena patrunde in Imperiul roman. Filosofia helena, scepticismul
si cinismul au condus la dizolvarea religiei helene.

B) Izvoarele sunt bogate, ca si la romani: Istorii, de Herodot;
Descrierea Elladei, de Pausanias; Imnul catre Zeus, al lui Zenon;
epopeile lui Homer - Iliada (750 i. Hr.) si Odiseea (720 i. Hr.), care
descriu luptele helenilor pentru cucerirea Troiei, respectiv peripetiile lui Ulise la inapoierea in Ellada (Grecia) dupa razboiul toian; poemele lui Hesiod - Theogonia si Munci si zile; odele lui Pindar si tragediile lui Eschil, Sophocle si Euripide. Exista, de asemenea, si izvoare epigrafice (texte pe piatra sau metal) si izvoare arheologice (ruine de temple si statui etc.), precum si izvoare numismatice.

La Homer mitologia trece in istorie, o istorie pe de-o parte
zbuciumata din pricina razboaielor (de exemplu: cucerirea Troiei din
epopeea Iliada), dar pe de alta eroica prin vitejia luptatorilor heleni (in special Ahile Peleianul in epopeea Iliada). Indicand mesajul adanc al epopeii Odiseea, itinerariul spiritual al lui Ulysse si revenirea acasa ca o reintoarcere spre sine, o regasire de sine, Gheorghe Vladutescu evidentiaza si un alt tip de trecere, cea de la geografie la istorie: ,,Ulysse, in drumul de intoarcere de la Troia la Ithaca, muta sau converteste geografia in istorie"383.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.