Religia vedica

Trimis la data: 2010-07-26
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 8.14 / 10
Downloads: 0
Autor: Corina Medelean
Dimensiune: 38kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
A) Istoric vorbind, vedismul apare in continuarea religiei arienilor
in mileniul al II-lea i. Hr.
B) Izvorul religiei vedice este corpusul de texte vedice. Ele au fost
scrise la 1200 i. Hr. si sunt urmatoarele: a) Rg Veda (imnurile); b) Yajur
Veda (formulele sacrificiale);
c) SΑma Veda (cantecele) si d) Atharva Veda (descantecele). Termenul veda inseamna "cunoastere" si "stiinta".Veda, de la verbul ved (a cunoaste), regasit in latinescul video-ere, este un corpus de scrieri sacre, revelate, Σruti (auzite), compus si transmis pe cale orala in vechea limba indo-ariana, devenita sanscrita vedica.Specialistii au fost de multe ori tentati sa separe Vedele de ansamblul literaturii indiene, privindu-le ca pe un produs exclusiv al creatiei
arienilor.

Intr-un sens mai larg, termenul de veda nu cuprinde doar cele
patru carti sacre indiene, ci un intreg complex literar in care sunt incluse urmatoarele lucrari: SaΜhitΑ, BrΑhmaΝΑ, AraΝyakΑ, UpaniΞad,
234 Sarvepalli RadhΡΝan, Indian Philosophy, vol. I, London,
George Allen and Unwin Ltd., 1966, p. 67.235 Richard Reschika, Introducere in opera lui Mircea Eliade, traducere de Viorica Niscov, Bucuresti, Editura Saeculum, 2000, p. 20-22.

SΥtrΑ si VedaΓgΑ236. SaΜhitΑ sunt culegeri de imnuri si incantatii.
BrΑhmaΝΑ reprezinta texte elaborate de brahmani si dedicate practicii
sacerdotale, dar si reflectiei teologice in jurul problemei sacrificiului vedic. Textele AraΝyakΑ serveau drept obiect de meditatie celor ce traiau in paduri (ΑraΝyΑ). VedΑ au fost compuse si compilate pe durata a mai multor secole in zone diferite ale Indiei si de catre generatii diverse de poeti, preoti si filosofi.

Literatura vedica, asa cum arata Hermann Oldenberg, este un "izvor din care purcede totul, ceva mult mai izbitor decat in literatura Greciei, unde suntem mereu trimisi inapoi spre poemele lui Homer"237.Literatura vedica este, dupa expresia lui R. N. DaΝΔekar, asemenea unui curcubeu, in care nu se distinge clar cand o culoare incepe si cand se termina, cu marginile in fuziunea urmatoarei culori.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.