Religia vremurilor noi

Trimis la data: 2010-10-07
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 84
Nota: 7.08 / 10
Downloads: 118
Autor: Elena Roman
Dimensiune: 96kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Istoricii Evului Mediu sint astazi de acord sa aprecieze ca, in majoritatea regiunilor Occidentului, perioada care se intinde de la sfirsitul secolului al Xl-lea pina la inceputul celui de-al XIH-lea, aproximativ intre 1080 si 1220, a fost marcata in toate domeniile de un avint spectaculos. Este "secolul marelui progres" (G. Duby), caracterizat de o expansiune demografica fara precedent si, in acelasi timp, de raspindirea noilor tehnici care au declansat dezvoltarea productiei agricole si artizanale. intr-o lume care ramine esetialmente rurala, orasele cunosc totusi o veritabila renastere, iar oi grupari sociale isi fac aparitia. Printre acestea se numara burghezia, categorie inca slab definita in secolul al Xll-lea, care se caracterizeaza prin locuirea urbana ca si prin exercitarea unor profesiuni care implica posesiunea unui capital financiar sau cultural: negustori, armatori, oameni ai legii, notari etc.
Dupa secole de imobilism si de inchidere in sine, Occidentul, incepind cu Italia sl regiunile dintre Sena sl Escault, este teatrul unei veritabile "revolutii comerciale" (R.-S.' Lopez), care nu este *ara analogie cu revolutia industriala din secolul al K-lea. in orice caz, ca sl aceasta din urma, ea va provoca Mutatii si rupturi ale caror repercusiuni nu vor intirzia sa se faca simtite in domeniul vietii spirituale.

Noua societate formata in secolul al Xll-lea se situeaza inca in ambianta feudala si se pot vedea chiar tari cum este Germania care cunosc in aceasta epoca procesul disolutei autoritatii, proces care in regiunile mai occidenAZtale fusese incheiat inca din prima treime a secolului a] Xl-lea. Sistemul feudal insa, bazat pe insusirea puterii de catre stapinii pamintului, a fost constrins sa se adapteze la noile conditii ale vietii economice.

Perspectivele imbietoare pe care deschizatorii de drum ai colonizarii le ofera taranilor, mobilitatea crescuta a miinii de lucru obliga seniorii sa acorde arendasilor lor o mai mare libertate, daca nu intieaga libertate. in orase, arbitrariul regimului; seniorial este contestat de cele mai dinamice grupari sociale. Burghezii, in cadrul miscarii comunale, smulg incetul cu incetul detinatorilor traditionali ai autoritatii -conti sau episcop! -- garantii pentru exercitarea libera a activitatilor lor si citeodata chiar autonomia urbana.

Consecinta cea mai importanta poate a tuturor acestor' transformari este aparitia unei mentalitati a profitului. Taranul care cauta sa-si sporeasca productia sau septclul pentru a cistiga cijiva bani pe plaja, seniorul care purcede I la defrisari pentru a creste numarul supusilor sai si al | redeventelor pe care le obtine de la acestia, vinzatorul care se aventureaza pe drumurile terestre sau maritime cu j baloturile sale de postav -- top sint sustinuti de dorinta de I a cistiga bani, intotdeauna mal multi bani.

Clerul nu scapa acestei miscari si C. Violante a aratat bine, in ceea ce priveste Italia, felul in care episcopii au stiut sa profite, in secolul al Xll-lea, de expansiunea economica35. Pe de alta parte, imbogatirea calugarilor este o tema uzuala in literatura timpului. Marile abatii, principale beneficiare ale j restituirii dijmelor si bisericilor, restituiri efectuate de laici sub influenta reformei gregoriene, au putut cunoaste in j anumite momente dificultati financiare, datorate unei i proaste gestiuni a bunurilor lor pamintesti sau unor cheltuieli excesive in domeniul constructiilor; prosperitatea i lor materiala nu era mai putin evidenta pentru contenv ) porani. La toate nivelurile societatii si in special in orase.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.