Religiile Vestului indo-european

Trimis la data: 2010-02-22
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.50 / 10
Downloads: 0
Autor: Andreea Dobrin
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1. Religia celtilor
A) Istoria arata ca celtii reprezentau ramura cea mai vestica a indoeuropenilor.Ei au fost numiti primul popor clasic al lumii barbare. Prima lor atestare este din anul 638 i. Hr. in Albion (Britania) si Ierne (Irlanda).Herodot ii mentioneaza de doua ori cu numele de keltoi.

Referate similare:

Ei au trait in secolele al IV-lea - al III-lea i. Hr. in principal in Galia, Britania si Irlanda. Erau cel mai numeros popor din Europa. Ulterior in istorie au patruns in Spania, Italia si Grecia. In anul 323 i. Hr. se gaseau in regiunea Dunarii si in Transilvania, apoi ajungand pana in Asia Mica Vasile Parvan sustinea ca geto-dacii au deprins metalurgia de la celti.

Un dintre limbile celtilor era limba gaelic, care se vorbeste si astazi in Tara Galilor, Scotia, Irlanda, Insula Man si in Cornwall. Celtii si galii (celtii de pe teriotoriul de azi al Frantei) apartineau familiei indo-europene. Ei credeau ca sunt un popor sacru, coborat din zei si se reintorc la ei dupa moarte.

B) Izvoarele sunt numeroase: Cartea galbena, Cartea alba si
Cartea rosie, precum si operele unor scriitori antici latini sau eleni:
Posidonius, Caesar, Diodorus, Tacitus, Lucan si Strabon. Se disting doua
tipuri de surse: 1) primare si 2) secundare. Sursele primare pot fi
interioare (arheologice sau mitologice) si credibile sau exterioare,
caracterizate prin distanta spatiala si prin manipularea informatiilor mai ales cu scop politic (texte despre celti scrise de romani si heleni), cata vreme sursele secundare, divizate in academice (credibile, dar factualiste) si neacademice (mai degraba fanteziste) se exprima printr-o distanta temporala (texte despre celti scrise de autori din Irlanda, Anglia, Tara Galilor sau Scotia)361.

Nora K. Chadwick deosebeste doua grupuri cu privire la izoarele legate de celti: a) grupul Posidonius, care nu se pronunta in favoarea celtilor si b) grupul alexandrian, care este sustinator al celtilor si idealist in analiza lor362. Asadar, exista izvoare arheologice,
epigrafice si inscriptii in latina, dar deopotriva morminte, sanctuare si obiecte funerare.

O sursa principala pentru cunoasterea religiei celtilor o reprezinta mitologia irlandeza. Miturile despre eroul Cuchulainn la irlandezi si despre Arthur la englezi sunt cele mai cunoscute. In ciuda faptului ca aceasta literatura a fost compusa in buna parte dupa convertirea la crestinism (astazi chiar se vorbeste de crestinism celtic), ea
prelungeste in mare parte traditia mitologica precrestina.

Situatia se descopera si in cazul altor popoare indo-europene, de pilda al geto-dacilor. In ceea ce priveste crestinismul celtic, Donald E. Meek subliniaza urmatoarele: "Crestinismul celtic atrage atentia asupra iubirii lui Dumnezeu mai degraba decat a judecatii sale"363.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.