Religiile aborigenilor australieni si ale popoarelor din Oceania

Trimis la data: 2010-06-17
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cosmina Bondar
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
A) Daca privim istoric, observam ca in Australia aborigenii erau
organizati in grupuri de 30-40 de persoane si se aflau adesea in cautare de vanat si provizii. In Oceania, melanezienii se ocupau cu tranzactii, comert si diverse planuri de viitor. Schimburile comerciale ajungeau sa formeze relatiile intre oameni, fie de prietenie, fie de rudenie. Organizarea era in comunitati satesti.
B) Cosmogonia juca un rol primordial in religiile Oceaniei si
Australiei. Despre zeii aborigenilor se stie ca au creat universul si omul, vazut ca stramosul mitic al tribului. In trecerea lor pe pamant, au revelat misterele. Cea mai importanta cosmogonie in Noua Zeelanda se refera la Tatal Cer si Mama Pamant. La inceput, cei doi erau strans legati. Ei au nascut pe Tumata-nenga, Tanemahuta si alti zei. Acestia, dornici de lumina, au taiat tendoanele ce legau cerul de pamant.

Cerul a fost impins tot mai sus, pana ce Rangi a fost aruncat in eter si a aparut lumina. Dar, in mitologia Maori exista si ideea unei zeitati primordiale supreme numita Io, creatorul zeilor si al universului.Creatorul fidjian al lumii este Ndengei, inchipuit sub forma de sarpe. In Timor, Usi-Nemo (Domnul Soare) s-a unit cu Usi-Afu (Doamna Terra) si a dat nastere intregii lumi.

Mitologia melaniezienilor se remarca prin absenta aproape completa a
miturilor cosmogonice. Exista credinta ca lumea a existat dintotdeauna in forma in care o gasim si astazi. Credinta aceasta se regasea si in
Philippine. In Indonezia, Micronezia si Polinezia se intalnea credinta in apa primordiala. Exista si credinta originii lumii dintr-o piatra aruncata din cer (in Indonezia, Philippine, Tonga, Samoa, Micronezia si
Polinezia).

De asemenea, in Polinezia se intalnea si mitul originii lumii dintr-un haos primordial. Triburile din Borneo de Sud-Est credeau ca la inceputuri existau cerul si marea, in care inota un mare sarpe, cu o coroana de aur pe cap. In Papua exista credinta ca omenirea la inceputuri avea capacitatea de a reintineri dupa modelul schimbarii pielii la serpi, credinta existand si in Samoa intr-o forma preschimbata.

C) In ceea ce priveste eshatologia (sfarsitul lumii), in Indonezia
mitul eshatologic este legat de simbolul sarpelui si de acela al tiparului.
D) Doctrinele religioase cele mai raspandite in Australia si Oceania
erau politeismul, tabuuismul si totemismul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.