Religiile hititilor si ale canaaneenilor

Trimis la data: 2010-07-04
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 19
Nota: 5.50 / 10
Downloads: 28
Autor: Simona Neacsu
Dimensiune: 34kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
43. Simbioza anatoliana si sincretism hittit
S-a remarcat surprinzatoarea continuitate religioasa in Anatolia, din mileniul al VH-lca pana la implantarea crestinismului. ,.Nu exista, intr-adevar, veritabila solutie de continuitate intre informele statuete ale unei divinitati masculine urcata pe spinarea unui taur, asa cum au fost gasite, de pilda, la (,'atal Hiiyiik, la nivelul al Vl-lea (catre ~ 6000), intre reprezentari le zeului furtunii din epoca hulita si statuile lui Jupiter Dolichenus pe care il adorau soldatii legiunilor romane; nici intre zeita cu leoparzi de la Latal Htiyiik, zeita hittita Hepat si Cybcla clin epoca clasica."1
in parte, cel putin, aceasta continuitate este consecinta unei uimitoare vocatii pentru sincreAZtismul religios. Etnia indo-europcana desemnata in istoriografia moderna sub numele de hittiti a dominat Anatolia in timpul celui de al II-lca mileniu (vechiul regat, ~ 1740-1460, si Imperiul, ~ 1460 pana in jur de ~ 1200). Subjugandu-i pe hattieni -- cea mai veche populatie anatoliana careia i se cunoaste limba -- invadatorii arioibni au inaugurat un proces de simbioza culturala care s-a prelungit mult timp dupa prabusirea creatiilor lor politice. La putin timp dupa ce patrunsesera in Anatolia, hittitii au suferit influente babilonicne.

Mai tarziiK mai ales in timpul Imperiului, ei au asimilat esentialul culturii hurritilor, populatie nc-indo-curopeana locuind in regiunile septentrionale ale Mesopotamiei si ale Siriei, in consecinta, in panteonul hittitilor. divinitatile de origine sumcro-akkadiana sunt paralele cu divinitatile anatolicne si hurritc. Majoritatea miturilor si ritualurilor hiitite cunoscute pana in prezent au paralele, sau chiar modele, in traditiile religioase hattienc sau hurrite.

Mostenirea indo-europcana este mai putin semnificativa. Totusi, cu toata eterogenitatea izvoarelor lor, creatiilor geniului hittit -- in primul rand, arta religioasa -- nu le lipseste originalitatea.
Divinitatile se distingeau prin forta terifianta si luminoasa care emana de la ele (ci'. ..SplenAZdoarea divina", Melammu, ss 20), Panteonul era vast, dar despre anumiti zei nu se stie nimic in afara de numele lor. Fiecare oras important constituia resedinta principala a unei zeitati, inconjurata, desigur, de alte personaje divine.

Ca pretutindeni in Orientul Apropiat antic, divinitatile ,,locuiau" in temple; preotii si acolitii lor erau insa insarcinati sa-i spele, sa-i imbrace, sa-i hraneasca si sa-i distreze cu dansuri si muzica. Din vreme in vreme, zeii isi paraseau templele si calatoreau; cateodata, aceste absente puteau fi invocate pentai a explica esecul anumitor cereri.

Panteonul era conceput ca o marc familie, avand in fruntea sa primul cuplu, patronii tarii hittitc: Zeul Furtunii si o Mare Zeita. Zeul Furtunii era cunoscut mai ales sub numele sau hurrit. Tesub, nume pe care il vom folosi cu precadere. Sotia sa se chema, in limba hurr 17217c21r ita, Hepat. Animalele lor sacre -- taurul, si. pentru Hepat. leul (sau pantera) -- isi confirma continuitatea din preistorie (ci'. ss 13). Cea mai de seama Mare Zeita era cunoscuta sub numele de zeita "solara" din Arinna (in limba hatti, Wurusema). in fond. ca era o cpifanie a aceleiasi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.