Religiile japoneze

Trimis la data: 2007-09-27
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.02 / 10
Downloads: 1066
Autor: Raluca Enache
Dimensiune: 6kb
Voturi: 204
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Reforma religioasa din ,,era Meiji” a structurat mai multe tipuri de sinto: sinto imperial, al sanctuarelor, popular etc. Sanctuarul sinto este lacasul unui Kami si este strans legat de natura. Templul, de o simplitate plina de rafinament, este alcatuit din lemn si se recladeste la fiecare 20 de ani, iar in sala principala a templului se afla obiecte-simbol: o oglinda de metal - simbolizand lumina, o bagheta - simbolizand armonia, un cristal de stanca - simbolizand cunoasterea zeilor.
Izvoarele sintoismului sunt:

— Kojiki (,,Istoria despre cele din vechime”) — izvor in care sunt cuprinse traditiile si istoria
Japoniei din vechime pana in sec. al VII-lea d.Ch.;
— Cronicile Japoniei — editate in sec. al VIII-lea d.Ch., cuprind, in cele 30 de volume, intreaga
istorie a arhipelagului nipon;
— exista apoi Regulile din perioada Engi, editate in 50 de volume, culegeri de edicte imperiale,
antologii poetice etc.
Sintoismul este asadar cultul Kami-lor (cei superiori) — manifestari atotprezente ale lumii sacre, personificari ale stramomilor, eroilor, fortelor naturii etc.

Vechea mitologie a Japoniei cuprinde si ea scenariile clasice tuturor mitologiilor lumii:
— nasterea lumii dintr-un Haos primordial;
— existenta energiilor active (yang) si pasive (yin);
— aparitia primelor zeitati si constituirea cuplului primordial: Izanagi si Izanani, ei vor da nastere
lumii si vor forma Japonia, care este deci de origine divina;
— formarea zeilor naturii si ai oamenilor (de ordinul miilor), cea mai reprezentativa zeitate fiind
zeita Soarelui (Amaterasu), stapana cerului si cea mai venerata divinitate a panteonului sintoist;
— zeificarea imparatului, care este ,,fiul zeitei Amaterasu” (numele lui Ara—Hito—Kami = ,,zeul
care se vede”);

Reforma religioasa din ,,era Meiji” a structurat mai multe tipuri de sinto: sinto imperial, al sanctuarelor, popular etc.
Sanctuarul sinto este lacasul unui Kami si este strans legat de natura. Templul, de o simplitate plina de rafinament, este alcatuit din lemn si se recladeste la fiecare 20 de ani, iar in sala principala a templului se afla obiecte-simbol: o oglinda de metal - simbolizand lumina, o bagheta - simbolizand armonia, un cristal de stanca - simbolizand cunoasterea zeilor.
Ritualurile de purificare sunt esentiale in sintoism, curatenia fizica si mentala este o conditie sine qua non a mentalitatii sintoiste.

,,Daca suntem curati cu mintea si cu trupul, sufletul nostru se uneste cu sufletul divin si se realizeaza divinitatea in umanitate”
(C. Bownas — ,,sinto”)
Preotul sintoist (Kannusi = maestrul lui Kami) este raspunzator de toate riturile cultului sintoist: purificari, rugaciuni, jertfe etc. Imparatul este considerat, in traditia sinto, marele preot.

Exista o multime de sarbatori legate de datinile si obiceiurile specifice, cele mai semnificative fiind cele legate de sarbatoarea Anului Nou, sarbatoarea primaverii, a papusii, a mortilor (sintoistii considera ca sufletele mortilor raman alaturi de familie, motiv pentru care li se acorda o mare cinste).
In sec. al VI-lea d.Ch., in Japonia a patruns buddhismul, mai ales in randul samurailor si calugarilor care, asimiland aceste influente de pe continent, au creat mai multe curente, cel mai cunoscut fiind curentul Zen ce reprezinta buddhismul japonez.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.