Religiile mesopotamienilor

Trimis la data: 2010-06-09
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: Diana Boerescu
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
A) Istoria Mesopotamiei a fost zbuciumata. Mesopotamia era
numita "tara dintre rauri" (Tigru si Eufrat). Existau doua popoare:
sumerienii, nesemiti, in sud si akkadienii, semiti, in nord. Mai vechi decat ei erau protosumerienii. In ceea ce-i priveste pe sumerieni, Constantin Daniel identifica similitudini interesante intre civilizatia lor si cea de pe Valea Indusului, fiind o mostenire a acesteia212.
Subiectul a stat in centrul preocuparilor lui Jean-Marie Casal213. Istoria regilor din Babilonia incepe cu imperiul din Akkad, la 2350 i. Hr. si merge pana la stapanirea kassitilor. Foarte importanta, insa, este dinastia lui Hammurabi. Acesta pune bazele primului imperiu babilonean (1728 - 1.686 i. Hr.). Al doilea imperiu babilonean era condus de Nabucodonosor al II-lea (605 - 62 i. Hr.).

In anul 330, Babilonul a fost cucerit de Alexandru cel Mare.Asiro-babilonienii sunt si ei semiti. Apoi urmeaza invazia hittitilor si a
kasitilor pana in 1150 i. Hr. Regii din Asiria au mai multe regate. Istoria lor incepe de la 2500 i. Hr., de la infiintarea orasului Assur si pana la stapanirea arameilor. Asirienii aveau doua cetati celebre: Assur si Ninive.

Apoi urmeaza invazia hittitilor si a kasitilor pana in 1150 i. Hr. Regii din Asiria au mai multe regate. Istoria lor incepe de la 2500 i. Hr., de la infiintarea orasului Assur si pana la stapanirea arameilor. Asirienii aveau doua cetati celebre: Assur si Ninive. Popor razboinic, asirienii pun stapanire pe Babilon. Asirienii erau temuti pentru cruzimea lor. De pilda, reprezentari infatiseaza prizonieri torturati,
dar si capetenii din Elam jupuite de vii de regele Asiriei. Cel mai
important conducator asirian era Assurbanipal (668 - 626 i. Hr.), care
avea palatul sau la Kalab.

Razboinic, vanator, Assurbanipal era si iubitor de cultura, o dovada fiind biblioteca sa de la Ninive, cuprinzand 20.000 de tablite de lut cuprinzand texte religioase sau stiintifice.
B) Izvoarele se impart in mai multe clase: a) texte istorice; b) texte
mitologice; c) texte cultice; d) texte sapientiale si e) texte juridice214.

Acestei diviziuni i se adauga si textele oraculare.
1) Marele poem epic al creatiei. Numele poemului este Enuma
elish, potrivit primelor cuvinte din text. Poemul era recitat de preoti. La inceput se aflau haosul, Apsu, ca ocean al apelor dulci si Tiamat, ca marea sarata. Marduk o invinge pe Tiamat si creeaza lumea. Este o cosmogonie sumbra si o antropogonie pesimista, asa cum apreciaza
Mircea Eliade215.

Tema este binecunoscuta: imaginea primordiala a unei
totalitati acvatice, din care se desprinde o prima pereche: Apsu si Tiamat. Ca multe alte zeitati, Tiamat este perceput atat ca femeie, cat si bisexuat. Dupa unele surse, Apsu este masa de apa dulce pe care pluteste pamantul, iar Tiamat reprezinta apa sarata, marea. Din amestecul apelor dulci cu apele sarate s-au nascut mai multe perechi divine.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.