Renasterea artistica

Trimis la data: 2007-05-24
Materia: Istorie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.44 / 10
Downloads: 21
Autor: Camelia Anastasie
Dimensiune: 9kb
Voturi: 333
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Marea trezire a artei si a invataturii inceputa in secolul cincisprezece a tinut pana in secolul saisprezece. A fost o perioada importanta, perioada in care arta, stiinta si arhitectura au trecut prin schimbari dramatice. Atunci a avut loc o renastere care a initiat schimbarea de la o lume medievala la una moderna.
Arta renascentista este o forma de comunicare si difuzare a conceptiilor existente in societate . Renasterea italiana a stimulat creativitatea si diversificarea formelor de expresie artistica, evidentiind geniul individual al creatorului. Nu intamplator acum a aparut coceptul de artist.

Vietile arhitectilor, pictorilor si sculptorilor au fost studiate de Giorgio Vasari , el insusi arhitect si pictor. Desi proveneau din toate mediile sociale, artistii au fost uniti de omului universal spre care au nazuit. Bremante, Rafael, Leonardo da Vinci, Michelangelo si multi alti pictori renascentisti ilustreaza acest ideal. In calitate de artisti creatori ii intalnim sub anumite ipostaze: pictori, sculptori, poeti, arhitecti, ingineri, inventatori, etc. Multe din operele artistilor au fost create la comanda unor institutii sau persoane influente care le ofereau protectie (Papa, regi, nobili...).

Artistii renascentisti sunt preocupati de modelele antice pagane. Ei incearca sa dezvolte stilurile in care au fost create operele antice redescoperite acum.

Arhitectura civila urbana este reprezentata de constructia unor vile si palate (Medici si Strozzi, Florenta; Luvru, Paris...), castele (Blois), cladiri municipale (Palatul Dogilor si Turnul Orologiului, Venetia, halele din Ypres) si pietele publice (Piata Capitoliului din Roma).

Arhitectura religioasa are ca simboluri catedralele: Santa Maria del Fiore din Florenta si Sf. Petru de la Roma. Cupolele proiectate si realizate de Filippo, Brunelleschi si Michelangelo impresioneaza prin inovatiile tehnice si artistice. Alte constructii, precum Tempietto din Roma, proiectata de Bramante, se remarca prin dimensiunea mica, rafinamentul si eleganta proportiilor.

Pictura a abordat o mare varietate de subiecte: scene mitologice (« Nasterea Venerei » -Botticelli, « Amorul sacru si amorul profan » -Tiziano Vecellio), scene biblice (frescele Capelei Sixtine din Vatican de Michelangelo), alte categorii (Scoala din Atena-Rafael), imagini de batalii (Batalia de la San Romano - Paulo Ucello ) si aspecte de viata cotidiana (Dans taranesc - Pieter Bruegel).

Arta din timpul renasterii rupe cu traditia medievala manifestand predilectie pentru realizarea de nuduri (« Venus adormita » -Giorgione , « Adam si Eva » -Albrech Durer ) si madone (« Madona Sixtina » -Rafael). Portretele masculine cele mai cunoscute sunt « Omul cu tichie albastra » de Jan van Eyck si « Francisc I » de Jean Clouet. Artistii Renasterii au lasat si autoportrete (Da Vinci, Tiziano, Durer).

Tehnicile de reprezentare au fost diverse: fresca, tabloul, schita, si desenul. Reasterea a impus definitiv in pictura perspectiva geometrica si bioculara, iluzia proiectiei, actiunea continuata in afara cadrului, coloritul indraznet, gradarea nuantata a intensitatii luminii (clarobscur).

Varietatea formelor sculpturale a crescut semnificativ, statuile simple si ecvestre fiind lucrate in marmura sau bronz. Primii mari sculptori ai Renaserii au fost Donatello si Andrea Verrochio, autorii a doua statui care il reprezentau pe David. Cel mai mare reprezentativ sculptor Renascentist a fost Michelangelo. Lucrarile sale cele mai importante sunt: David si Moise, alegoriile Ziua, Noaptea , Aurora, Sclavul si Crepusculul, grupurile de Pieta (Fecioara Maria cu Hristos rastignit) si reliefurile in marmura (Fecioara cu pruncul, Lupta centaurilor). Gravura in lemn si arama a fost una din artele in care a excelat Durer: Cavalerii apocalipsei,Melanconia. Ea a reprezentat singura modalitate de realizare a ilustratiei de carte tiparita.

Expresia artistica a Umanismului, prin diversitatea formelor de manifestare si a temelor abordate, a constituit o provocare la adresa omului si a continentului Europa.

Muzica si compozitia au prins o noua vitalitate incantatoare. Conform umanistilor (savanti renascentisti care studiaza culturile vechi ale Greciei si Romei ) compozitia muzicii a fost un lucru bun iar a fi capabil sa canti bine vocal si la un instrument era un lucru esential daca doreai sa fii considerat un Copil al Renasterii.

Nobilii angajau muzicieni ca sa-si invete copiii sa cante si sa intretina vecinii de rang. Secolul al XVI-lea a cunoscut in mod particular dezvoltarea multor instrumente noi si cele mai populare au fost acelea care au putut fi folosite de muzicieni amatori fara o mare indemanare.

Instrumentele cu corzi au fost preferate, in special cele din familia violei. Viola a fost premergatoarea viorii si a fost cunoscuta din cauza ornamentelor (dungi de lemn care traversau suportul viorii) care ajutau indrumarea degetelor in gasirea notelor. Cand canta, viola producea un ton incet si rezonant, satisfacator pentru adunarile familiale. Lauta, un alt instrument favorit, avea de asemenea ornamente si era populara pentru acompaniamentul de voci – in aceeasi masura in care o face chitara astazi.

Alte instrumente preferate erau fluierul, flautul si cornul. In acest timp harpsicordul, clavecinul si orga au aparut de asemenea ca instrumente muzicale eficiente si se scriau partituri muzicale elaborate special pentru aceste instrumente. Dar muzicienii compuneau si un gen nou si simplu de muzica pe care muzicienii amatori il puteau executa fara a avea prea multa iscusinta. Tehnologia tiparirii partiturii a luat de asemenea o intorsatura ascendenta.

Butucii de lemn incomozi care au fost utilizati pentru imprimarea muzicii au fost inlocuiti cu un tip de metal mobil inventat de Ottavio Perucci, un tipograf italian. Noua metoda de imprimare a dus la o crestere in publicarea muzicii, facand muzica mult mai accesibila publicului in general si implicit la o crestere a audientei.

Instrumente noi, imbunatatirea metodelor de imprimare si un mai mare acces la muzica au contribuit la dezvoltarea unui alt gen de muzica, numita muzica de camera. Cum insusi numele sugereaza, muzica de camera a fost creata pentru a fi prezentata in fata unui auditoriu mic .

Muzica era prezentata de cativa muzicieni cu tonalitati deosebite ale vocii, arta cantatului vocal incepand sa ia amploare fata de cea a cantatului la instrument. De asemenea invatatorii umanisti credeau ca cel mai bun mod de a misca auditoriul era sa puna laolalta arta muzicii si poeziei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.