Renasterea timpurie in Toscana

Trimis la data: 2013-08-13
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 11
Nota: 7.33 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Renasterea italiana este un fenomen complex a carui declansare a fost favorizata de o serie de factori de naturi diverse, a caror pondere exacta este greu de stabilit. In secolul al XVlea, orasele-state italiene si mai cu seama comunele din Toscana, erau pregatite sa faca saltul catre o noua etapa a civilizatiei. Incepand cu secolul al XIIIlea in Florenta s-au nascut o seama de mari personalitati a caror opera, practica sau teoretica, a stat la baza curentului renascentist.
In domeniul arhitecturii, renasterea fusese anuntata de curentul protorenascentist, practicat in Toscana la sfarsitul veacului al XIIIlea. In prima parte a secolului al XVlea, aparitia unei arhitecturi renascentiste era iminenta; dar forma si directia pe care le-a luat curentul renascentist in arhitectura sunt tributare mai ales geniului lui Filippo Brunelleschi.Brunelleschi si-a facut ucenicia in breasla aurarilor, insusindu-si mestesugul de sculptor.

In aceasta calitate el participa in anul 1401 la concursul pentru noile porti ale baptisteriului Sf. Ion din Florenta. De indata ce afla ca cel care a castigat este Lorenzo Ghiberti, Brunelleschi se hotaraste sa plece la Roma impreuna cu Donatello si Masaccio. Ajuns in fosta capitala a imperiului roman, inconjurat fiind de vestigii antice aflate in stare mai proasta sau mai buna de conservare, Brunelleschi decide sa faca un studiu amanuntit al arhitecturii clasice.

Ca urmare a masuratorilor efectuate asupra monumentelor, Brunelleschi devine din ce in ce mai constient de existenta unor rapoarte existente intre diferitele parti componente ale unei constructii romane; el isi da seama ca echilibrul, frumusetea si maretia arhitecturii clasice rezida in mare parte in regulile de compozitie care trebuie sa guverneze orice act de creatie. Brunelleschi se dedica nu numai determinarii proportiilor armonice ci si descifrarii sistemului constructiv al cladirilor antice.

In acest sens, cea mai mare atentie o acorda cupolei Panteonului lui Agrippa in care vedea solutia optima pentru construirea domului Catedralei din Florenta. Catedrala Santa Maria del Fiore din Florenta fusese inceputa de Arnolfo di Cambio in anul 1294. Dupa moartea mesterului, survenita in 1301, lucrarile sunt temporar oprite. In decursul secolului al XIVlea conducerea santierului este preluata de o serie de artisti printre care se numara si Giotto, a carui contributie majora consta in construirea turnului clopotnita.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.