Renuntarea si amanarea aplicarii pedepsei, elemente de noutate in legislatia romaneasca

Trimis la data: 2014-05-05 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: av.csm Dimensiune: 31kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
This paper will explore the innovations brought to the romanian legislation by the new penal code regarding the renouncement and the postponement of applying a penalty. We take into account the need to regulate and their effectiveness in practical terms. We also analyze the need of excluding certain institutions whose effects were taken under these two new elements. It is fair for us to ask whether these new institutions will be effective or we'll notice that the previous ones were better.
Is there any reason to proceed the judgement and, after that, to renounce of applying any penalty? ?Is it good for the economy to support the costs of the proceeding in order to conclude that the defendant will not be sanctioned

Justitia este o scena in care fiecare actor isi joaca piesa ghidat fiind de rolul ce-l interpreteaza. Templul justitiei gazduieste nemarginita dorinta de dreptate pentru care cuvantul legiuitorului este ghidul spre adevar si echitate. Privim astazi, parca cu regret, cum facem ultimii pasi in sub indrumarea legiuitorului din 1969 si ne indreptam, spunem noi, spre evolutie.

Era oare nevoie de o noua codificare in materie penala? Raspunsul, poate neasteptat pentru multi dintre noi, vine de la un nume cu ecou in dreptul romanesc "[..]Daca ar fi sa dau un raspuns tot atat de scurt pe cat a fost intrebarea, acesta ar fi: nu, nu era nevoie. Abrevierile au insa un mare cusur, caci uneori pot distorsiona sensul a ceea ce s-a dorit sa se exprime. Eu de fapt vroiam sa spun ca era nu numai nevoie ci o necesitate mult mai ampla. De aceea, ca sa raspund tot scurt, dar in concordanta cu ceea ce gandesc, as zice ca era mare nevoie" .
Printre numeroasele noutati in materie penala, se regasesc si cele doua institutii ce fac obiectul prezentei lucrari, dar pentru a caror usoara intelegere sunt necesare anumite mentiuni.

Debutul schimbaririlor este marcat de insasi definitia infractiunii. Daca sub imperiul vechiului cod penal aceasta era definita ca fiind fapta care prezinta pericol social, savarsita cu vinovatie si prevazuta de legea penala, in noua reglementare, aceasta apare ca fiind fapta prevazuta de legea penala,nejustificata si imputabila persoanei care a savarsit-o. Observam ca legiuitorul renunta la criteriul material al pericolului social, si inlatura din reglementare, pe langa aceasta trasatura a infractiunii, si institutia anterior edictata prin dispozitiile art. 181.

Ne intrebam acum care este ratiunea excluderii acestor notiuni de vreme ce analiza pericolului social al faptei era fundamentala pentru a stabili daca aceasta intra sau nu in sfera ilicitului penal. Observam ca desi sintagma "pericol social" este exclusa, legiuitorul face referire deseori la notiuni similare, de pilda art. 74 NCP arata ca stabilirea duratei ori a cuantumului pedepsei se face in raport cu gravitatea infractiunii savarsite si cu periculozitatea infractorului.

Conform expunerii de motive privind noul Cod Penal, renuntarea la reglementarea pericolului social, si implicit la categoria faptelor care nu prezinta pericolul social al infractiunii, nu atrage dupa sine aducerea in sfera infractiunii pedepsibile, a unor fapte vadit lipsite de gravitate, caci situatia acestora se va rezolva, in contextul reglementarilor Codului de procedura penala, pe baza principiului oportunitatii urmaririi penale, o asemenea solutie fiind traditionala in legislatiile europene occidentale.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.