Repere pentru interpretarea comportamentului nonverbal

Trimis la data: 2008-03-04
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 8.22 / 10
Downloads: 4597
Autor: Stefan Nita
Dimensiune: 29kb
Voturi: 198
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Comunicarea nonverbală este o comunicare cu mai multe canale. Din toate cel mai important canal pentru ancheta judiciară este corpul uman care cuprinde aparenţa fizică, gesturile, expresia feţei (mimica). Limbajul corpului este la fel de complex ca şi cel verbal, fiind structurat pe zone anatomice şi avîndu-şi propria gramatică, fiind un mijloc de comunicare bogat în informaţii, nuanţat şi sensibil. Cel mai important lucru de reţinut încă din start, este acela că dialogul dintre două persoane nu se poartă numai în plan verbal ci în egală măsură şi în plan nonverbal.
Cunoaşterea acestuia e o artă şi se deprinde în timp, necesitînd o observaţie sistematică a celorlalţi şi consecutiv un efort constant de interpretare a celor observate. Tot ceea ce facem se constituie în fapt într-un mijloc de comunicare. Practic comunicarea nonverbală nu poate fi blocată dar nici nu este de dorit. Limbajul nonverbal în unele situaţii ne poate trăda, dar soluţia nu este în nici un caz suprimarea acestuia prin supracontrol, ci deprinderea regulilor de bază, deprinderea „gramaticii şi vocabularului” specific acestui mijloc de comunicare.

Limbajul corporal este un limbaj universal şi natural, propriu tuturor oamenilor, care dincolo de mici diferenţe culturale, poate fi regăsit identic pe întreaga planetă. Conform unor cercetări asupra limbajului trupului, s-a arătat că, într-o prezentare faţă în faţă impactul mesajului emiţătorului asupra ascultătorilor este împărţit în felul următor:

cuvinte - 7%-10% din impactul total;
voce - 10%-30% din impactul total;
limbajul trupului - 60%-80% din impactul total.

Acest lucru denotă faptul că felul în care arăţi, gesturile, zîmbetul, felul în care eşti îmbrăcat şi cum te mişti are cel mai mare impact asupra atitudinii unei alte persoane faţă de tine. Chiar înţelepciunea populară confirmă aceste date, deoarece din bătrîni se spune că „un gest -- face cît o mie de cuvinte”. Felul în care vorbeşte o persoană este de trei ori mai important decît cuvintele pe care le foloseşte. În literatura de specialitate se întîlnesc următoarele cinci categorii de identificare a comportamentului nonverbal:

*Ţinuta

Prin aceasta se înţelege atît ţinuta pe care un om o adoptă într-un anumit moment, cît şi mişcările care modifică, influenţează poziţia corpului, cum ar fi, de deplasarea greutăţii corpului prin aplecarea înainte sau înapoi, balansul pe vîrfuri şi pe călcîie, poziţia picior peste picior etc.

*Mimica. Prin aceasta se înţelege toate semnele şi fenomenele pe care le putem observa pe faţa cuiva
*Gestica. Prin aceasta se înţeleg toate gesturile braţelor, „limbajul mîinilor” ş.a. acţiuni cum ar fi de exemplu deschiderea unei uşi, stingerea unei ţigări ş.a.m.d.
*Distanţa. Prin aceasta înţelegem distanţa pe care o păstrăm faţă de ceilalţi (uneori şi faţă de animale sau de obiecte), cît şimişcările bruşte, care au drept scop modificarea distanţeifaţă de un obiectiv, de ex săritul brusc cun pas înapoi etc.

*Intonaţia
Prin aceasta înţelegem toate aspectele care se manifestă întimpul vorbirii aşa cum ar fi intonaţia, modulaţiile, pauzele de vorbire, intensitatea sonoră, ritmul vorbirii etc. În sfera intonaţiei intră şi manifestările sonore lipsite de conţinutverbal, cum ar fi de ex, plescăitul din limbă, oftatul etc.

Cum emotiile influenteaza asupra comportamentului nonverbal. Emoţiile sunt stări afective, de scurtă durată, care traduc un specific al relaţiilor omului cu un obiect ori o situaţie, deci au un caracter situaţional. Ele pot fi declanşate de o împrejurare reală sau de una imaginată (gîndul că poliţia poate fi pe urmele sale sperie tîlharul care are banii furaţi în geamantan).

Intensitatea lor e foarte variată: poate fi vagă, mijlocie, dar şi foarte mare, zguduind întregul organism. În ultimul caz este vorba despre emoţia-şoc căreia psihologii îi spun şi afect. Emoţiile propriu-zise sunt procese sau desfăşurări emoţionale mai moderate în care funcţiile conştiinţei nu sunt blocate sau îngustate ca în afecte. Ele sînt efectul confruntării dintre nevoile individului şi datele reale sau prezumative ale mediului. Emoţiile au o orientare determinată, o referinţă obiectuală sau situaţională (ţi-e frică de o situaţie anumită)

Aşadar, emoţiile au un caracter situaţional, depind de acţiunea nemijlocită a situaţiei emoţionale şi apar frecvent ca efect al satisfacerii sau nesatisfacerii unor tendinţe (biologice). Emoţia nu se reduce la aspectul de trăire subiectivă, ci formează o configuraţie complexă, un răspuns psihofiziologic multidimensional vizavi de evenimente, situaţii. Printre dimensiunile procesului emoţional se disting:

- modificări organice, vegetative;
- manifestări comportamentale: gesturi, mimică, expresii vocale
schiţate sau desfăşurate;
- trăirea afectivă a relaţiei cu lumea.

Aceste trei laturi alcătuiesc o unitate, o interacţiune sincronă, trăirea subiectivă avînd la bază mecanisme neuro somatice. Procesul emoţional prezintă manifestări comportamentale externe, accesibile observaţiei şi anume: gestul, mişcarea sau imobilitatea corporală, expresia facială, expresia vocală, tremurul muscular ş.a. Aceste manifestări se îmbină în configuraţii specifice-faciale, vocale, gesturale, posturale - pe baza cărora se poate recunoaşte o stare emoţională sau alta. Expresia facială pare a fi cea mai elocventă pentru observator.

De exemplu, bucuria sau mînia se pot citi de pe faţă. Sistemul nervos central este responsabil pentru controlul muşchilor faciali, determinînd încruntări, grimase, relaxări, tremure. Expresia vocală exprimă şi ea – prin variaţii de tonalitate, intensitate, inflexiuni, accent, pauze – anumite stări emoţionale. De exemplu, se ridică vocea la mînie, se scoate un ţipăt în situaţii de frică, apare rîsul în stări de bucurie oftatul în stări de durere etc. Cele mai importante si expresive modalitati de exprimare a emotiilor sunt realizate cu ajutorul :

* feţei
*ochilor

Faţa. Expresia facială este considerată ca o modalitate de manifestare a stărilor psihoemoţionale ale omului, un fel de formă specifică de comunicare. Expresiile faciale apar ca o sursă importantă de informaţii, de caracteristici psihoemoţionale ale subiecţilor umani. De asemenea expresia facială reprezintă aspectul cel mai vizibil al comportamentului nonverbal şi cea mai expresivă parte emoţională şi fizică a corpului.

Diferite expresii faciale oferă multiple şi diverse semnale care pot fi indici tipici la reacţionarea emoţională în diferite situaţii sau stări sufleteşti. Mimica feţei are proprietatea de a exprima stări sufleteşti. În urma unor cercetări experimentale, efectuate de către Bernard B. Schiff şi Mary Lamon (1989) a fost stabilit că asimetria funcţională a emisferelor cerebrale se reflectă şi asupra anumitelor stări emoţionale. După cum afirmă aceşti cercetători, emisfera cerebrală dreaptă este implicată în trăiri emoţionale negative, pe cînd emisfera stîngă este antrenată în trăiri emoţionale pozitive.

Deci în funcţie de mimica facială poate fi determinată starea emoţională, înţelegerea fără expresii verbale, fără cuvinte a dispoziţiei. Expresiile faciale pot servi ca forme de comunicare şi mijloace de apreciere a stării persoanei date. Trăsăturile generale ale feţei caracterizează chiar şi temperamentul omului. Persoanele active, cu un temperament sangvinic, au trăsături stenice ale feţei, pe cînd persoanele pasive au trăsături imobile, astenice, ceea ce indică şi lipsa bogăţiei interioare

Aşadar, părţile feţei oglindesc percepţiile emoţionale în mod diferit. Astfel, cercetătorii de la Universitatea din Pensilvania au descoperit că partea stîngă a feţei exprimă mai pregnant emoţiile. Sentimentele de fericire, surpriză, frică, dezgust, tristeţe sunt exprimate mai intens pe partea stîngă a feţei şi depind de emisfera corespunzătoare cerebrală. Ochii. Un rol deosebit în expresiile emoţionale aparţin ochiului, care dezvăluie ceea ce se află ascuns în creier. Cele mai profunde enigme emoţionale sufleteşti le exprimă ochiul.

Stările emoţionale se redau nu numai prin expresii faciale, gesturi, dar şi prin privire, contacte vizuale care exteriorizează starea psihică a omului. Ochiul, ca organ de simţ, privirea, are un rol de excepţie în exprimarea emoţională. Ochiul prin funcţiile sale exprimă starea emoţională şi reciprocitatea care există oriunde. Expresia feţei umane, a privirii deseori este de ajuns pentru a stabili relaţiile dintre indivizi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.