Repere psihogenetice in cunoasterea inteligentei

Trimis la data: 2012-01-18 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Apostol Lucian Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Pentru formarea inteligentei, sentimentele sau vointa elevului, trebuie sa cunoastem modul in care se dedzvolta acestea de la o varsta la alta, adica particularitatile lor psihogenetice. In dezvoltarea inteligentei exista o succesiune stadiala constanta si actioneaza o serie de legi care trebuie cunoscute in pedagogia practica. Teoria psihologica si implicit cea psihogenetica contribuie in mare masura la fundamentarea si directionarea metodei pedagogice.

Scarile Binet- Simon si Wechsler, Matricile Progresive Raven sunt cele mai reprezentative teste de inteligenta utilizate in depistarea deficientilor mintali, in clasificarea elevilor dupa aptitudinile lor intelectuale, in diagnosticarea cauzelor eseculuio scolar, in orientarea si selectia scolara. Alaturi de aceste teste apar mereu altele cum ar fi probele operatorii si probele de diagnostic formativ.

In prezent sunt raspandite trei modalitati de evaluare a nivelului dezvoltarii mintale: cea psihometrica, cea stadial-clinica si cea formativa. De regula pentru cunoasterea cat mai completa si corecta a profilului mintal al elevului, testele de inteligenta clasice si cele moderne se administreaza impreuna.

Piaget este un renumit psihogenetician care fructifica perspectiva psihogenetica in elucidarea proprietatilor dezvoltarii mintale. Pe scurt, Piaget dezvaluie continuitatea functionala si discontinuitatea structurala in dezvoltarea inteligentei, altfel spus el studiaza mecanismul intern al socializarii inteligentei.

Cadrul teoretic al probelor psihogenetice operatorii.Vorbind de continut mintal, Piaget se refera la conduita verbala si neverbala adica la acele reactii ale subiectului care se infatiseaza intr-o forma neinterpretata in fata experimentatorului.Prin functie mintala Piaget desemneaza acele caracteristici generale ale activitatii intelectuale care asigura la toate varstele intelegerea si prin urmare care definesc in mod virtual chiar esenta adaptativa a conduitei inteligente.

Activitatea inteligenta presupune intotdeauna un proces organizat si activ de asimilare a noului la vechi si de acomodare a vechiului la nou. In timp ce continutul activitatii intelectuale prezinta o variatie accentuata de la o varsta la alta, proprietatile functionale generale ale procesului adaptativ raman neschimbate in cursul ontogenezei; adaptarea inteligenta este marcata prin echilibrul relativ dintre asimilare si acomodare.

In concluzie, functia mintala vizeaza modul in care un organism oarecare face progrese cognitive; continutul intelectual se refera la conduita generala de realizare sau nerealizare cat si la eficienta adaptativa a functiei , iar structura cognitiva ar fi totaliatatea proprietatilor de organizare mintala care explica de ce a aparut un anumit continut intelectual si nu un altul.

Schimbarile progresive ale structurii cognitive sunt de natura calitativa. In cercetarile sale, Piaget este preocupat mai ales de identificare trasaturilor calitative ale dezvoltarii inteligentei. Dupa Piaget, panorama schimbarilor suferite de structura intelectuala in procesul dezvoltarii psihice se imparte in stadii ale caror asemanari si deosebiri calitative servesc drept criterii de delimitare a stadiilor in incercarea de a surprinde procesul dezvoltarii.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.