Repetitie

Trimis la data: 2010-06-18
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 1
Nota: 9.60 / 10
Downloads: 0
Autor: Marian_L
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Termenul provine din fr. repetition, lat. repetitio. Figura de stil care consta in utilizarea aceluiasi grup de sunete, a aceluiasi cuvant, a aceleiasi sintagme sau a aceleiasi relatii gramaticale de doua sau de mai multe ori. Una dintre cele mai frecvente figuri de stil, pentru expresivitatea ei afectiva si valoarea ei estetica, R., in retorica antica, avea o functie patetica.
Reluarea unui sunet sau a unui grup de sunete constituie R. fonologica (de ex. aliteratia, cu toate formele ei, si asonanta); reluarea unui cuvant sau a unui grup de cuvinte constituie R. lexicala; reluarea unei relatii gramatiAZcale - R. gramaticala (de ex. chiasmul). R., lexicala poate consta in: reluarea unui cuvant, fara o topica specifica - epizeuxis: A A (A) ...:

"Dar cat ne vom iubi / / Nici noi nu stim /, Nici lumea nu va sti... / si nu va sti-o, poate, niciodata..." (I. Minulescu, Romanta fara muzica); reluarea unui cuvant sau a unui grup de cuvinte, intrerupta prin interpunerea altui cuvant sau grup de cuvinte: epanalepsa (v.); reluarea unui cuvant sau a unui grup de cuvinte la inceputul unor unitati sintactice - anafora (v.); sau la sfarsitul lor - epifora (v.); reluarea unui cuvant in pozitie initiala combinata cu reluarea unui cuvant in pozitie finala, adica o anafora combinata cu o epifora AZsimploca (A . . . B/A . . . B:

"Nu vrea sa iasa. . . Nu vreau sa vrea sa iasa" (Delavrancea, Apus de soare, III, 8); reluarea in ordine inversa a termenilor unei sintagme care-si pastreaza intelesul - conversie ("...toate dorm / Dorm toate-n paza albelor priviri de stele" (I. Minulescu, Cantec de leagan); reluarea detaliata, explicita a fieAZcaruia dintre membrii unei parti multiple de propozitie - epanoda: AB( C) / A . . . B . . . ( C).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.