Reportaj Rosia Montana

Trimis la data: 2014-03-25
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: andreiioan
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Aflat in Rosia Montana, locul tuturor inceputurilor acestui proiect, eu am cercetat amanuntit toate acestea. M-am documentat si la locul faptei am fost foarte surprins sa aflu multe lucruri interesante.
Cel mai complex proiect industrial din Romania va crea mii de locuri de munca in urmatorii 20 de ani, in multe domenii de activitate. In prezent, la Rosia Montana peste 80% din oameni nu au locuri de munca. In faza de constructie a minei, la Rosia Montana vor lucra 2.300 de oameni. Apoi, pe perioada de functionare a minei, Proiectul Rosia Montana va crea peste 3.600 de locuri de munca directe si indirecte, conform economistilor britanici de la Oxford Policy Management.
Investitii precum cea de la Rosia Montana sunt un adevarat motor pentru piata muncii din Romania. Dar asta este oare adevarat?
1. Febra aurului a divizat nu doar Romania, ci si familii din localitatea care acum e epicentrul pretiosului metal: Rosia Montana. Spre exemplu unul dintre adversarii cei mai tenace ai proiectului de exploatare, nu-si mai vorbeste de sapte ani cu unchiul sau, unul dintre sustinatorii proiectului. Pe site-ul companiei Gold Corporation poti urmari live cine trece pe strazile Rosiei Montane, cine isi bea cafeaua si desigur, ce mult munceste Gold pentru comunitate.

Agitatia bizara din punctul central al pietei si faptul ca toata lumea poarta uniforma Gold, te pun pe ganduri. Creeaza impresia ca ai de-a face cu niste ocupanti care domina locul, il iau in stapanire. Ei sunt puternici, vii, impart ordine, controleaza totul, in contrast cu localnicii si casele ruinate, care au amortit de asteptare. Sunt ca o armata. Iar centrul, cartierul ei general.

2. Pentru a putea realiza mina, la Rosia Montana se vor despaduri 250 de hectare! Insa acestia se scuza spunand ca noul proiect prevede in schimb plantarea a 1000 hectare de padure pana la inceperea efectiva a exploatarii, de patru ori mai mult decat se despadureste si ca in Proiectul Rosia Montana, compania investitoare va reabilita mediul pe tot parcursul exploatarii miniere, nu doar la final. In plus, ecologizarea este asigurata, prin depunerea garantiei financiare necesare, inca de la inceputul proiectului.

3. Statul roman are o participatie in cadrul proiectului de 19,31% avand in plus dreptul la taxe si redevente, iar ca urmare a activitatilor conexe Romania va ramane cu 50% din beneficiile proiectului. Dar cand am vizitat oraselul, existau nu stiu cate controverse, argumente, contraargumente, idei total diferite si multe altele. Am vizitat muzeul si am vazut proiectul Gold Corporation. Ei ne-au asigurat ca totul este adevarat... Imediat ce am iesit am vorbit cu cetatenii care nu erau multumiti si am aflat faptul ca Romania va primi doar 2% din tot. Gold Corporation va disparea, vor fugi inapoi in Canada.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.