Reportajul TV - de la general la particular

Trimis la data: 0000-00-00 Materia: Jurnalism Nivel: Facultate Pagini: 33 Nota: / 10 Downloads: 3321
Autor: Matei Iordanescu Dimensiune: 29kb Voturi: Tipul fisierelor: htm Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Lucrarea de faţă se doreşte în primul rînd un ghid pentru jurnaliştii de televiziune începători. Nu dorim ca în urma citirii acestei lucrări să vă lansaţi în ore îndelungi de filozofare, ci să aveţi un concept clar al reportajului TV. Nu veţi găsi în rîndurile ce urmează descoperiri jurnalistice fenomenale, pentru că nu ăsta a fost scopul pe care ni l-am propus. Am dorit să concentrăm în cele ce urmează un set de instrucţiuni şi reguli generale bine-ştiute.

Considerăm o astfel de lucrare importantă anume prin faptul că nu înceracă să teoretizeze aspecte ale unei profesii prin definiţie de acţiune, ci dimpotrivă să ofere nişte puncte de pornire. Definiţiile şi explicaţiile sînt elementele care compun în cea mai mare parte textele ce urmează. Asta pentru a ne păstra liberi de interpretări şi decizii determinate şi inflexibile.

Din punct de vedere etimologic reportajul este un raport. Pe parcursul evoluţiei jurnalismului însă, în mod firesc, a apărut o serie de trăsături specifice ale termenului. Ceea ce au în comun (raportul şi reportajul) este faptul de a comporta informaţie. Pe de altă parte cele mai generale deosebiri se axează pe nivelul conţinutului, scopurile informaţiei, formularea şi modalităţile de transmitere a acesteia. Dacă raportul e un act de comunicare între iniţiaţi, atunci reportajul înseamnă o adaptare a informaţiei pentru masele largi.

Specificul de bază al reportajului se axează pe jurnalist (reporter), care se află la faţa locului şi intră în contact direct cu evenimentul. Acesta e momentul în care reporterul îşi exercită funcţia de a culege şi prelucra informaţia, pentru a o formula în mesaj şi transmite receptorilor.

La fel ca alte genuri jurnalistice, reportajul combină o serie de elemente: informativitate, accesibilitate, credibilitate, coerenţă, claritate. Pentru început vom aborda cîteva teme mai generale, care au rolul de a ne aduce de la general la particular, după care vom trece la reportaj.

Jurnalismul este într-o continuă evoluţie, iar termenii utilizaţi în jurnalism capătă noi şi noi conotaţii. S-ar putea ca în cîţiva ani multe din această lucrare să nu mai aibă o valoare similară cu cea din momentul scrierii. Deaceea rugăm cititorul să atragă atenţia asupra ideilor şi direcţiilor din text.

DE LA MASS-MEDIA LA REPORTAJUL TV

Cărţi, ziare, reviste, radio, televiziune, cinematograf, Internet, iată canalele mass-media considerate a fi cele mai generale şi importante. În ciuda unor încercări încă existente, în mare s-a depăşit deja momentul în care se încerca a demonstra superioritatea unui canal în raport cu celelate. De-a lungul anilor, însă şi ziarele şi radioul şi televiziunea şi-au delimitat coordonatele în spaţiul mediatic.

Pentru a citi un ziar nu e nevoie de energie electrică, pentru a asculta un post de radio nu e nevoie de un monitor şi un acumulator portabil, pentru a privi o emisiune TV nu e nevoie să plăteşti un abonament de utilizare a Internetului.

Cel din urmă canal este şi el considerat, în aceasta fază de copilărie a sa, ca fiind superior celorlalte. Se crede că Internetul va suprima restul de mass-media prin simplul fapt că le va include. Rămîne să vedem.

Prin cele zise în rîndurile de mai sus am încercat să spunem că există un specific al fiecărui canal mass-media. Iată de ce problema nu constă în supremaţia unui canal faţă de altele ci în tipul şi forma de mesaj pe care dorim să le transmitem, promovăm, recepţionăm, adoptăm etc. În mod particular fiecare gen jurnalistic ar avea anumite conotaţii în funcţie de canalul mass-media în care este încadrat. De aici şi motivaţia acestei lucrări.

Am ales reportajul televizat deoarece considerăm televiziunea ca fiind canalul proxim pentru acest gen jurnalistic. Reportajul înseamnă relatare, informare de la faţa locului, introducerea cît mai completă a receptorului în subiect.

Dacă o analiză minuţioasă a unei probleme ţine de specificul presei scrise, iar radioul deţine avantajul în ce priveşte ştirile scurte, datorită accesibilităţii sale, atunci motivul pentru care cineva include televizorul este de a vedea ce s-a întîmplat, auzi sunete de la faţa locului şi asculta comentarii succinte pe marginea evenimentului.

Cu alte cuvinte televiziunea este canalul care prin definiţie prevalează la capitolul acoperirii audio-video a unui fenomen. Dincolo de acest avantaj există însă şi condiţia unei relatări calitative, iar pentru a obţine calitate trebuie să ştim şi să putem anumite lucruri.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.