Reprezentanti ai sociologiei juridice

Trimis la data: 2013-06-13
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 8.84 / 10
Downloads: 0
Autor: S J
Dimensiune: 20kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Este o stiinta relativ recenta, parintele sau fiind considerat italianul Anzilotti care foloseste primul aceasta denumire in lucrarea "Filosofia dreptului si sociologia", publicata in anul 1892. Adevaratul intemeietor al sociologiei juridice este apreciat a fi, insa, Eugen Ehrlich, care, in lucrarea "Fundamentele sociologiei dreptului", aparuta in 1913, considera ca sociologia juridica este stiinta teoretica a dreptului care are ca obiect de studiu "dreptul viu", rezultat din creatia si interactiunea indivizilor si grupurilor sociale.
El sublinia natura sociala a dreptului apreciind ca intreaga dezvoltare a dreptului nu rezida nici in legislatie, nici in jurisprudenta, nici in doctrina ci in societatea insasi, dreptul reprezentand, mai degraba, un mod de conduita care se refera la conduitele indivizilor, fiind o norma de comportament ce rezulta din activitatea indivizilor. Ca atare, normele dreptului pot fi sesizate si explicate doar pe baza studierii comportamentului social al indivizilor si grupurilor care alcatuiesc societatea.

Desigur ca preocupari pentru evidentierea unor legaturi ale sistemului de drept, ale reglementarilor si normelor juridice cu mediul social-economic si politic in care ele se constituie si fiinteaza, sunt de data foarte veche, mergand de la antichitatea greaca si romana (Platon, Aristotel sau Cicero) si pana in epoca moderna (Hobbes, Montesquieu etc.), fara insa ca acestea sa aiba caracterul coerent, sistematic si profunzimea necesare constituirii unei stiinte de sine statatoare. Abordarea sociologica a juridicului in toata complexitatea sa (norme, relatii, conceptii, institutii etc.) si in interdependentele multiple cu realitatile sociale concrete, se produce, insa, abia spre sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX.

Aparitia relativ tarzie a sociologiei se datoreaza, intr-o masura decisiva, rezistentei manifestate de reprezentantii celor doua stiinte:
- pe de o parte, stiintele juridice,orientate predominant pozitivist si legalist, erau interesate in special de structura tehnica a dreptului, de mecanismele sale specifice de functionare. Aceasta implica o abordare oarecum "in sine" a juridicului, cu putine si inconsistente preocupari pentru luarea in consideratie a contextului concret istoric in care functioneaza si care il influenteaza, pentru analiza determinarilor si implicatiilor sale sociale multiple.

In consecinta, juristii priveau cu neincredere si suspiciune sociologia care, datorita deplasarii accentului de la norma juridica pura la societate si recunoasterii determinarii sociale a dreptului, era perceputa ca o amenintare la adresa autonomiei si independentei sale ca stiinta;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.