Reprezentarea si cotarea principalelor tipuri de asamblari

Trimis la data: 2013-07-22 Materia: Mecanica Nivel: Liceu Pagini: 25 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 1621kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Imbinarile sudate sunt executate prin operatia tehnologica numita sudare, care consta din asamblarea nedemontabila a doua piese din materiale de aceeasi compozitie sau apropiata, ale caror suprafete, pe portiunea pe care se sudeaza, au fost aduse in stare plastica sau aproape lichida, cu sau fara adaos de material de compozitie corespunzator. Legatura facuta prin sudare se numeste sudura. Sudarea executata (continua sau discontinua) pe o linie se numeste cusatura.
Materialul de adaos depus pe cusatura constituie cordonul de sudura.
Deoarece asamblarile sudate asigura rezistenta si o substantiala economie de metal, in constructia de masini si in constructii metalice, ele tind sa inlocuiasca din ce in ce asamblarile nituite.

In reprezentarea detaliata, in vedere, marginile cusaturii sau gaurilor, in cazul imbinarii in gauri, se traseaza cu linie continua groasa. Cusatura se evidentiaza prin trasarea cu linie continua subtire (cu mana libera) a liniilor curbe. In sectiune, sudura se reprezinta innegrit cu exceptia desenelor care evidentiaza descrierea rosturilor.
Daca pe desen sunt figurate gauri de trecere pentru organe de asamblare, pentru a nu se confunda cu acestea, se admite ca reprezentarea in vedere a imbinarilor in puncte sa se faca innegrit.
Exemple de reprezentare detaliata sunt cuprinse in figurile XI.8, XI.9.

Notarea detaliata se face respectand prevederile STAS 188-76 si a standardelor in vigoare referitoare la forma si dimensiunile rosturilor.
Desenele de executie pentru imbinari sudate sau lipite se intocmesc in conformitate cu conditiile generale pentru desenele de executie din domeniul constructiilor de masini, conform STAS 6857/1-85.
Cusaturile nu se reprezinta in desenele de ansamblu care nu au ca scop specificarea formei si dimensiunile imbinarii. In acest desen, ansamblurile sudate sau lipite se reprezinta evidentiind elementele componente si se pozitioneaza ca o singura piesa.

Se recomanda ca evidentierea elementelor componente sa se faca prin reprezentarea conturilor acestora cu linii vizibile (fig. XI.8, XI.9).
Asamblarile filetate fac parte din grupa asamblarilor demontabile si sunt des utilizate in constructia de masini, constructii metalice etc.
O asamblare filetata se realizeaza cu ajutorul a doua piese: o piesa filetata exterior numita surub si o piesa filetata interior numita piulita. Piesa intermediara, numita saiba, realizeaza o suprafata de sprijin mai mare intre piesa asamblata si piulita, iar pentru evitarea autodesurubarii se folosesc (saibe de siguranta, splinturi etc.). In figura XI.10 sunt reprezentate elementele de imbinare: surubul 1, saiba 2, piulita 3 si splintul 4.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.