Reprezentari ale raului

Trimis la data: 2013-07-05
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 7.73 / 10
Downloads: 0
Autor: Szonja Kadar
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Religiile Dualiste
dualismul - opozitia a doua principii - acesta implica o judecata de valoare (bun/rau) si o polarizare ierarhica a realitatii la toate nivelurile: cosmologic, anthropologic, etc.
S-au recunoscut doua forme de dualism religios:
- radical - postuleaza existent a doua principia coeterne responsabile de crearea a tot ce exista
- temperat (sau monarhian) - care nu pune in discutie autoritatea monarhica a unui creator suprema- se manifesta mai tarziu
Reforma zoroastriana reactie impotriva cultului orgiastic al confreriilor initiatice de razboinici.Inovatia cea mai extraordinara- un sistem care combina monoteismul si dualismul intr-o sinteza originala. Recursul la ideea liberului arbitru Ahura Mazda - stapanul suprem e creatorul tuturor constrastelor - are doi fii gemeni Spanta Mainyu ("Spiritul binefacator") si Angra Mainyu ("Spiritul negator") - ei au de ales intre ordinea adevarului(asa) si minciuna(druj), ambele constand in ganduri, vorbe si actiuni bune sau rele.

Aceasta face din Ahura Mazda creatorul raului intr-un dublu sens - pentru ca druj precede alegerea lui Angra Mainyu si pentru ca acesta este fiul sau. Pe de alta parte, acest dulalism etic imbraca si aspecte teologice, cosmologice si antropologice.functia de intermediari intre Spiritul Bun si omenirea continuu supusa alegerii morale este indeplinita de cei sapte Amesa Spanta "Nemuritorii binefacatori" (nu cred ca mai trebuie sa ii stim pe fiecare in parte, au nume dubase)- (nu stiu daca trebuie, este despre bine)

Ei reprezinta totodata cortegiul virtutilor lui Ahura Mazda si atributele acelor muritori care urmeaza randuiala adevarului, asa. Faptura plina de adevar (asavan), ajungand la o inalta stare de desavarsire, numita MAGA, este capabil sa-I intalneasca pe NEmuritorii benefici sis a fie una cu Spiritul binefacator. Zurvan, fiinta probabil androgina, inchina sacrificii timp de o mie de ani, dorindu-si un fiu, dupa care are un mom de indoiala in privinta utilitatii sacrificiilor. Din sanul sau "matern" se concep doi fii - Ohrmazd - in virtutea sacrificiului adus si Ahriman, in virtutea indoielii incercarii.

Zurvan fagaduieste ca il va face rege pe cel care se va naste primul. Ohrmazd ii spune acest plan lui Ahriman, care spinteca sanul lui Zurvan si se prezinta in fata tatalui. Initial, Zurvan nu-l recunoaste, spune ca fiul lui e luminous si frumos mirositor, pe cand el e intunecat si miroase urat. Se naste si Ohrmazd care e frumos mirositor si luminous. Zurvan e obligat sa ii dea domnia lui Ahriman pentru 9 mii ani, dupa care va urma Ohrmazd. Amandoi fratii divini se apuca sa creeze - Ahriman ce era rau si intunecat iar Ohrmazd faurea ce era bun si drept.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.