Reproducere genetica la procariote

Trimis la data: 2015-04-03
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Anca_Z
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Procariotele sunt organisme primitive, extrem de simple, unicelulare, fara nucleu, cu o structura genetica simpla. Cromozomul acestora este alcatuit dintr-o singura macromolecula de ADN. Pricipalele tipuri de procariote sunt: bacteriile, algele verzi, algele albastre.
Virusurile sunt agenti infectiosi, considerati a fi organisme extrem de rudimentare, fie molecule foarte complexe, de aceea in mod obisnuit nu sunt incluse in grupul procariotelor.
Pentru genetica moleculara, bacteriile si virusurile au constituit obiecte de studiu de mare importanta deoarece au o structura foarte simpla si se reproduc intr-un timp foarte scurt.
Bacteriile sunt haploide numai in stadiul de spori, in rest sunt partial diploide, datorita procesului de replicatie.
Pe langa cromozomul bacterian exista si un alt material genetic reprezentat prin plasmide.Plasmidele sunt simple ca organizare, fiind alcatuite dintr-o molecula de ADN cu capacitate autoreplicativa. Ele se gasesc practic la toate speciile de bacterii, prezenta lor nefiind obligatorie. Pana in prezent au fost identificate peste 1000 tipuri, dintre care 269 numai la bacteria Escherichia coli.

De regula ADN-ul plasmidial reprezinta 1 - 3 % din cantitatea totala de material genetic al bacteriei. Plasmidele sunt capabile sa determine conjugarea bacteriilor (conjugare = un tip primitiv de sexualitate - se realizeaza un transfer unidirectional de informatie genetica din celulele mascule spre cele femele.).Plasmidele sunt organisme acelulare, similare virusurilor, care reprezinta ultima etapa a simbiozei cu celula gazda.Principalele tipuri de plasmide sunt:

- factorul de fertilitate (F) ce creaza deosebiri de sex intre indivizi, se poate gasi in celula bacteriana sub forma libera si atunci celula respectiva este notata F+, poate fi integrat in cromozomul bacterian si celula respectiva este notata Hfr (high frequency of recombination), sau poate fi absent din celula, care devine F-;
Bacteriile Hfr sunt capabile sa realizeze recombinarea genetica (transferul unui segment cromozomial din celula mascula in cea femela) cu o mare frecventa.

- factorul colicinogenic (col), care se gaseste la unele bacterii (col+) ce elaboreaza o substanta toxica - colicina;
- un grup mai mare de factori ai transferului de rezistenta (RTF).
Se considera ca originea plasmidelor ar fi exogena si anumite virusuri au dobandit un inalt grad de echilibru cu celula bacteriana, pe care nu o mai pot distruge.

Virusurile sunt alcatuite dintr-un invelis proteic denumit capsida, constituita dintr-un numar variabil (dar caracteristic pentru fiecare tip de virus) de unitati mai mici denumite capsomere. In interiorul capsidei se gaseste macromolecula de ADN (dezoxiribovirusuri) sau ARN (ribovirusuri).Virusurile pot fi definite ca macromolecule nucleoproteice, ce au capacitatea de a se autoreplica intr-un sistem reprezentat de celula vie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.