Reproducerea asexuata

Trimis la data: 2007-02-21 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 6280
Autor: Matei Horatiu Dimensiune: 6kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Reproducerea asexuata, formarea unui nou individ din celulele ce aparţin organismului-părinte, excluzând procesele de meioză, formare a gameţilor, sau fertilizare. Sunt mai multe tipuri de reproducere asexuată.

Divizarea este cea mai simplă formă de reproducere asexuată, aceasta presupune divizarea unui organism în aşa fel încât să formeze două organisme noi, identice, între ele şi organismul-părinte. Atestăm divizarea la organismele unicelulare cum sunt bacteriile şi protistele, unele alge ca spyrogira şi euglena, la fel şi la organisme mai dezvoltate cum ar fi viermii plaţi şi la alte specii de viermi.

O altă formă de reproducere asexuată este regenerarea, acest tip de reproducere asexuată reprezintă formarea fiecărui organism dintr-o parte componentă a organismului-părinte, la general termenul regenerare este folosit pentru a descrie procesul de re-creştere a unei părţi avariate sau care lipseşte din componenţa organismelor înalt dezvoltate, regenerare întregului organism este prezentă la hidră şi la un grup de plante.

Înmulţirea prin spori este un alt tip reproducere asexuată şi este prezentă la bacterii , protiste şi la fungus. Sporii sunt capsule ce conţin ADN şi sunt capabile să dea naştere unui nou organism, sorii sunt produşi fără unirea sexuală a gameţilor.

Înmugurirea este un alt tip de reproducere asexuată, acest tip de reproducere are la bază un grup de celule ce îşi pot singure genera hrana şi care se detaşează de corpul părinte. Spre deosebire de spori, mugurii sunt un grup de celule multicelulare ce au mai multe învelişuri. Reproducerea vegetative este răspândită, la plante, tuberculii la cartof, bulbii la usturoi.

Reproducerea asexuată poate fi deseori ca o rezervă la înmulţirea sexuata. În anumite condiţii reproducerea asexuată poate fi unicul mod de reproducere. De exemplu daca în preajmă nu sunt alţi indivizi cu care se poate face schimb de gameţi organismul foloseşte reproducerea asexuată pentru a se înmulţi. Reproducerea asexuată necesită mai puţină energie şi uneori poate fi mai eficientă.

Organismele ce se reproduc asexuat sunt identice cu părinţii lor. Din această cauză ele pot coloniza anumite teritorii având la bază doar un singur individ.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.