Reproducerea celulara - Amitoza si mitoza

Trimis la data: 2009-04-05 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 1 Nota: / 10 Downloads: 1476
Autor: Morgand Dimensiune: 5kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Reproducera celulelor asigura procesul de crestere, precum si cel de regenerare a tesuturilor. Exista doua tipuri de reproducere celulara : prin diviziune directa- amitoza si prin diviziune indirecta- mitoza (la celulele somatice) si meioza (la celulele sexuate).

Diviziunea indirecta presupune diviziunea nucleului (cariochineza) si diviziunea citoplasmei (citochineza). In diviziunea mitotica genele se distribuie egal intre celulele fiice. Amitoza se caracterizeaza prin anumite particularitati : -nu se realizeaza spiralizarea cromozomilor ; -nu se formeaza fusul de diviziune ; -initial se multiplica nucleolii ; -invelisul nuclear nu dispare ; -dupa diviziunea nucleului exista cazuri cind citoplasma nu se divide, fapt ce contribuie la aparitia celulelor polinucleare. Amitoza reprezinta un mod rapid de diviziune a celulelor si este caracteristica pentru majoritatea organismelor monocelulare, pentru tesuturile patologice, celulele batrine la care s-a redus capacitatea de diferentiere. Mitoza se caracterizeaza prin restructurari complexe ale nucleului, urmate de formarea unor structuri specifice- cromozomii. In rezultatul mitozei, din celula initiala diploida (2n) se formeaza 2 celule-fiice identice cu celula-mama. Ciclul celular (mitotic) include interfaza (pregatirea pentru diviziune) si diviziunea propriu-zisa. Interfaza constituie cca 90% din ciclul celular. In aceasta perioada cromozomii au aspectul unor filamente care nu se observa sa microscopul optic. Interfaza include 3 etape : 1.presintetica(G 1) : -celula se pregateste pentru replicarea ADN-ului ; -se sintetizeaza ARNul, proteinele structurale, enzimele necesare pentru sinteza ADNului. 2.sintetica(S) : -se sintetizeaza ADNul. 3.postsintetica : -se acumuleaza ATPul ; -se sintetizeaza proteinele, in special pentru fusul de diviziune ; -se reduplica centriolii. Diviziunea propriu-zisa, mitoza, consta in 4 faze : 1.Profaza(50%) : -se mareste volumul nucleului si al celuei, determinindu-se rotunjirea ei ; -se reduce activitatea functionala a celulei ; -centriolii migreaza spre polii celulei ; -cromozomii se spiralizeaza si, prin urmare, se ingroasa si devin vizibili la microscopul optic ; -se resoarbe nucleolul si membrana nucleara ; -se formeaza firele fusului de diviziune ; -cromozomii migreaza in citoplasma . 2.Metafaza(13%) : -cromozomii spiralati migreaza spre ecuatorul celulei, formind placa metafazica ; -centromerii cromozomilor se unesc cu firele fusului de diviziune. 3.Anafaza(7%) : -se diminueaza viscozitatea citoplasmei ; -se divid centromerii ; -cromatidele migreaza spre poli. 4.Telofaza(30%) : -cromozomii se despiralizeaza ; -se formeaza membrana nucleara ; -se restabilesc nucleolii.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.