Republica Cipru

Trimis la data: 2002-06-17
Materia: Geografie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 14
Nota: 7.73 / 10
Downloads: 6223
Autor: Mari Rotarea
Dimensiune: 24kb
Voturi: 526
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Denumirea oficială este Republica Cipru iar denumirea convenţională scurtă este Cipru. Notă: Regiunea de nord a Ciprului este cunoscută sub numele de “ Republica Turcă a Ciprului de Nord”, regiune recunoscută numai de Turcia. Statul Cipru este o insulă din Marea Mediterană, situată în sud-estul Europei, avînd coordonatele geografice: 35 00 N, 33 00 E.INTRODUCERE:
Proiectul cu titlul “ Caracterizarea geografică şi geopolitică a statului CIPRU “ este o lucrare practică la cursul de geografie mondială.
Pentru documentare am folosit – Encarta Encyclopedia,
Touring Guide of Cyprus ( George Karouzis )

Cap. I
1.Denumirea ţării:
Denumirea oficială este Republica Cipru iar denumirea convenţională scurtă este Cipru.
Notă: Regiunea de nord a Ciprului este cunoscută sub numele de “ Republica Turcă a Ciprului de Nord”, regiune recunoscută numai de Turcia.

2.Poziţia geografică:
Statul Cipru este o insulă din Marea Mediterană, situată în sud-estul Europei, avînd coordonatele geografice: 35 00 N, 33 00 E.

3.Suprafaţă:
Suprafaţa totală a Ciprului este de 9.251 km2 din care 9.240 km2 formează uscatul iar 10 km2 apa.Insula are o lungime maximă de aproximativ 225 km, de la Cape Andreas, situat în nord-estul insulei, la extremitatea vestică a insulei.Lăţimea maximă, de la Cape Gata, situat în sud, la Cape Kormakiti, situat în nord, este de aproximativ 97 km.Lungimea liniei de coastă este de 648 km.Notă:- 3.355 km2 reprezintă suprafaţa cipriotă turcă

4.Vecini:Ciprul este situat la aproximativ 70 km sud de Turcia ,100 km vest de Siria şi 270 km vest faţă de Kastellorizon(extremitatea sud-estică a Greciei).

Cap. II
1.Caracterizarea condiţiilor naturale:
Insula are o formă neregulată, partea de nord-est avînd o formă ascuţită spre direcţia coastei de vest a Siriei, formînd Peninsula Karpas.
Activitatea seismică este moderată.

2.Relieful:
Majoritatea uscatului este neted.Această parte netedă a uscatului este situată în interiorul insulei, purtînd numele de Mesaoria (greacă- “între munţi”).Mesaoria se întinde de pe coasta de vest până pe coasta de est fiind încadrată de lanţuri muntoase; la nord lanţul de munţi Kyrenia, paralel cu linia de coastă, lanţ muntos ce se întinde până în Peninsula Karpas;punctul cel mai înalt al acestui lanţ muntos atinge cota de 1.019 m.

La sud se află Munţii Troodos, care acoperă majoritatea porţiunii sud-vestice a insulei.Ţărmul din această parte a insulei este abrupt şi stâncos.Vârful cel mai înalt al acestui lanţ muntos este Olympus cu o altitudine de 1.953m.

3. Condiţii climatice:

Ciprul are o climă temperat-mediteraneeană, cu veri arzătoare şi uscate dar şi un sezon răcoros şi ploios care începe din luna octombrie şi durează până în luna martie.
Temperatura medie anuală este de 20,6 grade Celsius.

4. Hidrologia:

Ciprul nu are cursuri de apă permanente;doar câteva albii inundă câmpia Mesaoria pe timpul primăverii, datorită ploilor căzute pe timpul iernii, dar pe o perioadă scurtă din an.Insula mai are câteva lacuri cu apă dulce şi două lacuri cu apă sărată.Puţinele resurse de apă sunt poluate de apele rezultate din canalizări şi deversările industriale.

5. Vegetaţia şi fauna:

Pădurile de pin, cedru şi chiparos acoperă aproximativ 1/7 din suprafaţa totală a Ciprului, în principal în zonele muntoase.Printre alţi arbori indigeni putem menţiona ienupărul, stejarul, măslinul, roşcovul;eucaliptul a fost plantat intensiv.
Ciprul are puţine animale sălbatice, în schimb, insula este vizitată de o mare varietate de păsări migratoare.Printre alte specii întâlnite pe insulă putem aminti becaţele, pitpalacul, sitarul.
Cap III1. Condiţiile socio-umane:

Majoritatea societăţii cipriote este formată de două populaţii: greacă şi turcă, alături de acestea regăsindu-se o importantă comunitate de armeni.
Sistemul educaţional este separat, acesta fiind menţinut de comunităţile greceşti şi turce.Învăţământul grecesc cipriot este administrat de Ministerul Educaţiei.Şase ani de şcoală elementară sunt obligatorii pentru toţi copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani.La începutul anilor ’90, în învăţământul primar grecesc cipriot se înscriau aproximativ 63.000 de copii anual.Studiile superioare erau oferite de University of Cyprus.Învăţământul turcesc cipriot este administrat de Republica Turcă a Ciprului de Nord.Rata analfabetismului este scăzută în ambele comunităţi.
Limbile oficiale ale statului sunt limba greacă şi turcă, acestea fiind folosite în şcoli şi comunicare;de asemenea limba engleză este vorbită în majoritatea oraşelor.

2. Populaţia-structură, religie:

Populaţia totală a insulei este de aproximativ 762.887, estimare făcută în iulie 2001, din care 78% reprezintă populaţia greacă cipriotă(99,5% locuiesc în regiunea cipriotă grecească;0,5% locuiesc în regiunea cipriotă turcă), 18% reprezintă populaţia turcă cipriotă(1,3% dintre aceştia locuiesc în regiunea cipriotă grecească;98,7% locuiesc în regiunea cipriotă turcă) iar restul de 4% este ocupat de alte etnii(99,2% locuiesc în regiunea cipriotă grecească iar 0,8% în regiunea cipriotă turcă).
Structura populaţiei în funcţie de vârstă este următoarea:
* 0-14 ani: 22,95% (89.532 bărbaţi;85.518 femei)
* 15-64 ani: 66,26% (255.368 bărbaţi;250.140 femei)
* peste 64 ani: 10,79% (35.864 bărbaţi;46.465 femei)
Natalitatea este de 13,08 naşteri/1.000 locuitori.
Mortalitatea este de 7,65 decese/1.000 locuitori.
Speranţa de viaţă este de 76,89 ani: - 74,6 ani la bărbaţi
- 79,3 ani la femei
Raportul masculin/feminin: - la naştere 1,05 m/f
- sub 15 ani 1,05 m/f
- 15-64 ani 1,02 m/f
- peste 65 ani 0,77 m/f
- populaţia totală 1,00 m/f
Estimările din 1999 au arătat că pe insulă trăiesc un număr de 400 persoane infectate cu virusul HIV.

Din totalul populaţiei cipriote, 78% sunt adepţii religiei ortodoxe, 18% sunt musulmani iar 4% alte religii.
Membrii comunităţii greceşti aderă la Biserica Ciprului ce este în concordanţă doctrinară cu biserica Ortodoxă Estică.Arhiepiscopul, care este episcopul Nicosiei, şi alţi trei episcopi ai bisericii Cipriote sunt aleşi de membrii bisericii.
Minoritatea turcă este în marea majoritate de religie musulmană.
Celelalte mici grupări religioase includ religiile Romano-Catolică, Creştină-Arabă, Evreiască.

3. Aşezări umane- principalele oraşe:

Principalul oraş este Nicosia, acesta fiind şi capitala ţării.
Teritoriul Ciprului este împărţit în 6 districte:Famagusta(populaţie-20.516), Kyrenia, Larnaca (populaţie-59.600), Limassol(populaţie-129.700), Nicosia, Paphos.
Notă: - districtul administrativ al părţii cipriote turceşti include Kyrenia, o parte din
Famagusta, o mică parte din Lefkosa(Nicosia) şi Larnaca.

4. Prezentarea capitalei:

Capitala ţării, Nicosia(gre. Levkosia;turc.Lefkosa), avea o populaţie, estimată în anul 1991, de aproximativ 205.996 - 166.500 de partea zonei cipriote greceşti şi 39.496 de partea zonei cipriote turceşti.
Oraşul
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.