Republica Polonia

Trimis la data: 2015-10-21
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristian_B
Dimensiune: 65kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Clima: temperata, cu ierni friguroase, cetoase si cu precipitatii frecvente; veri blanAZde cu ploi frecvente si furtuni cu descarcari electrice, un amestec intre cliAZmaAZtul maritim in vest si climatul continental in est. In ianuarie, temperatura la Varsovia este in medie de -3ºC, iar in luna iulie la 18,6ºC.
Relief: majoritara zona de campie; munti - sub 1.500 m inaltime - in sud
Industrii: constructoare de masini si a prelucrarii metalelor, extractiva, chimica, coAZnAZAZs-tructii navale, sticlei si ceramicii, alimentara (important exportator de produAZse din porc), textila, prelucrarii lemnului.
Polonia este una dintre cele mai intinse tari din Europa Centrala. Doua treimi din suAZpraAZAZfata sa, inspre nord, este acoperita de campie si coline (formate din deAZpoAZziAZte glaAZcia-le). Treimea dinspre sud este alcatuita din dealuri si munti: in SV Muntii SuAZdeti. InAZspre est, la granita cu Cehia, se ridica M-tii Carpati,iar in continuarea lor MunAZtii BesAZAZchizii Apuseni. Cel mai inalt varf din Polonia este Rysy (2499 m) in Muntii TaAZtra. Cel mai lung rau este Vistula; traverseaza pe o lungime de 1069 km intreaga PoAZloAZnie paAZAZna la Marea Baltica. Raul Odra este cel de-al doilea rau important ca lungime (742 km) al Poloniei si isi are izvoarele in Cehia.

Nu exista lacuri importante pe teAZriAZtoAZriul PoAZAZloniei, dar in partea de nord sunt cateva lacuri de dimensiuni mai mici de oriAZgiAZne glaAZAZciara. Aproximativ un sfert din teritoriu este impadurit, majoritatea fiind acoAZpeAZrit cu arAZbusti cu frunze necazatoare, inclusiv pini si molizi. In categoria copacilor cu fruAZnAZAZze caAZzatoare se inscriu fagii si stejarii. Speciile de animale intalnite pe teAZriAZtoAZriAZul PoAZAZloAZniei sunt asemanatoare cu cele din tarile Europei Centrale: caprioare, porci misAZAZtreti, cateva specii de castori si elani, alaturi de marmote, ursi, capre negre, rasi si linAZxi, in Carpati, iar ca specii de pasari: ierunca, lebada, cocori.

In rauri se inAZtalAZneAZsc pasAZtravi, stiuci, bibani, tipari si platici. Populatia si cultura In timpul celui de-al doilea razboi mondial 6 milioane de oameni (~1/6 din poAZ-pulatie) au decedat, inclusiv aproximativ 3 milioane de evrei exterminati in laAZgaAZreAZle din GerAZmaAZnia. Duoa razboi, mare parte din populatia de origine germana a fost exAZAZpulzata, in vreAZme de o parte a ucrainienilor s-au restabilit in URSS. Ca rezultat al emiAZAZgrarii pe scaAZra larga in sec. XVIII-XIX, numerosi polonezi traiesc in afara graAZniAZteAZlor tarii, in speAZAZAZcial in SUA. Aproximativ 60% din populatia Poloniei traieste la oras. EduAZAZcatia in scoli este obli-gaAZtoAZrie la copiii cu varste cuprinse intre 7-15 ani.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.