Responsabilitate si raspundere in organizarea sociala

Trimis la data: 2010-04-09
Materia: Sociologie
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 8.14 / 10
Downloads: 1
Autor: Livia Voicu
Dimensiune: 14kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
S-a desprins din analiza grupurilor sociale si a structurilor sociale ideea fiintarii societatii prin diferite moduri de organizare a relatiilor dintre oameni, a raporturilor dintre institutii, a legaturilor indivizilor cu institutiile. Examinarea actiunii sociale a evidentiat rationalitatea actelor umane si sociale, concretizata in organizatii. Ce este o organizatie? Este un ansamblu uman constituit prin interactiunea membrilor sai in mod intentionat pentru realizarea unor scopuri specifice. Organizatia se deosebeste de grupul social datorita dimensiunii sale formalizate si ierarhizate puternic in asigurarea cooperarii si coordonarii indivizilor ce o compun datorita infaptuirii scopurilor
Intreprinderile economice, institutiile scolare, armata, partidele politice, spitalele, institutiile de cercetare sunt organizatii. De pilda, partidele politice sunt organizatii constituite de un grup de persoane pentru a raspunde unor interese, aspiratii si trebuinte caracteristice unor categorii de oameni si de a le reprezenta in fata societatii.Organizatia isi desfasoara activitatea in temeiul unor norme, principii, statute care reglementeaza relatiile dintre membrii lor, pentru ca numai in acest fel se realizeaza ordinea, stabilitatea sociala gestionata de ele.

Exista variate conceptii despre organizatie. Teoriile clasice ale organizarii s-au afirmat la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, si au delimitat cel putin trei teme majore: managementul stiintific clasic, teoria organizatiilor birocratice si teoria relatiilor umane (Mihaela Vlasceanu, 1993, p. 29). In prima orientare teoretica se inscrie viziunea lui Fr. W. Taylor care, in lucrarea sa Principiile managementului stiintific, a construit un nou mod de a concepe munca si organizarea ei.

Observarea si masurarea sistematica a tuturor operatiilor unei activitati urmaresc o organizare optima a fiecarei sarcini de munca in cadrul organizatiilor de munca. Cresterea eficientei si performantelor acestor organizatii este strans legata, dupa Taylor, de motivarea oamenilor prin stimularea lor financiara si printr-un control continuu.
O alta orientare teoretica o reprezinta conceptia lui Max Weber. El distinge trei tipuri de organizatii:

1. organizatia orientata pe lider, esentiala fiind exercitarea autoritatii bazate pe calitatile personale ale conducatorului;
2. organizatia traditional-patriarhala intemeiata pe un sistem de autoritate exercitat in baza traditiei;3. organizatia birocratica, o structura rational-legala, tipica societatii moderne unde, pentru realizarea scopurilor, sunt alese mijloacele adecvate.In conceptia lui Max Weber rationalitatea este principiul esential al constituirii organizatiei.

O alta orientare teoretica descrie organizatiile ca structuri in care oamenii isi manifesta solidaritatea. E. Mayo a demonstrat ca individul se comporta in colectivele de munca in calitate de om social, motivat de relatiile cu ceilalti. Conducerea organizatiei trebuie sa vizeze in primul rand armonizarea raporturilor dintre oameni.Organizatiile cunosc o diversitate de tipuri. O prima clasificare este cea dintre organizatiile formale si organizatiile voluntare. Organizatiile formale sunt organizatii cu o structura clara care reglementeaza, pe principiul ierarhiei, relatiile dintre membrii lor, relatiile de autoritate, putere si responsabilitate.

Exemplul tipic de organizatie formala este organizatia birocratica. Organizatiile voluntare sunt asociatii in care oamenii intra si ies pe baza propriei lor decizii. Asemenea organizatii sunt acelea constituite pentru a proteja drepturile si libertatile unor categorii sociale sau profesionale sau pentru reglementarea unor aspecte ale vietii comunitare. In Romania, aceste tipuri de organizatii voluntare s-au constituit dupa anul 1989.

Intr-adevar, functioneaza, cel putin in unele domenii, organizatii voluntare care cauta sa raspunda, cu mijloace specifice, unor trebuinte ale unor grupuri sau categorii profesionale. Organizatiile de cercetasi la tineri, organizatiile de femei, organizatiile de copii, organizatii ale persoanelor in varsta etc. actioneaza ca structuri organizate si conduse de persoane ce au acceptat sa se implice in rezolvarea chestiunilor specifice ale acestor grupuri de oameni
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.