Restructurari ale familiei contemporane

Trimis la data: 2010-05-08
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 22
Nota: 6.89 / 10
Downloads: 592
Autor: Miruna Stoica
Dimensiune: 32kb
Voturi: 21
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Daca societatea traditionala era relativ rigida in materie de stabilitate a valorilor, tip de familie sau stil de viata, societatea moderna modifica fundamentul solid al familiei, conferindu-i noi roluri si destinatii. Tranzitia catre Noua Era a adus cu sine si proliferarea stilurilor de viata nenucleare, a neo-formatiilor familiale, substitute maritale sau simulacre, anticipand un viitor din ce in ce mai incert, o perspectiva din ce in ce mai haotica. Aceasta stare de lucruri a facut ca la conceptul clasic de "structura a familiei" sa i se asocieze cel de "restructurare a familiei". Noul concept se refera la noile tipuri de famili 21421s187v e si la particularitatile ca si la disfunctiile acestora.
Din aceasta perspectiva, daca familia nucleara a dominat contemporaneitatea, viitorul va elimina dominatia unei singure forme de convietuire aducand o pluralitate de configuratii familiale.Aceste configuratii, desi foarte diferite, au in esenta un punct comun: nici una nu indeplineste toate functiile atribuite in mod clasic institutiei familiale.

Consideratii pe marginea reprezentarii grafice de mai sus:
Referentialul ales/modelul la care ne-am referit a fost familia nucleara.Variantele alese sunt discutabile in sensul posibilitatilor si a altor variante.

Concluzii:
1.Nici unul din cele sapte configuratii nu accentueaza functia reproductiva, cinci dintre ele minimalizand-o sau ignorand-o
2.Dimpotriva, functia sexuala este maximalizata de sase configuratii si minimalizata doar de una (f. monoparentala) din motive obiective. Satisfactia sau isatisfactia sexuala devine cauza principala a pastrarii sau abandonarii configuratiei respective.
3.Familia monoparentala, celibatul, familia reorganizata si casatoria deschisa se particularizeaza prin faptul ca isi aglomereaza functiile pe doua din cele trei grade. Astfel, familia monoparentala si celibatul isi realizeaza functiile doar pe nivelul maximal si minimal iar casatoria deschisa si familia reorganizata ignora, cel putin teoretic, minimalitatea

4.Cuplurile fara descendenti si concubinajele sunt identice din perspectivea gradului in care isi realizeaza functiile
5.Comparativ cu familia nucleara, familia monoparentala reprezinta configuratia cu cele mai multe functii minimalizate, ceea ce ridica un serios semn de intrebare asupra functionalitatii si viabilitatii ei
6.Comparativ cu familia nucleara, casatoria deschisa apare ca fiind cea mai apropiata de acesta din perspectiva realizarii functiilor atribuite institutiei familiale. Patru din cinci functii sunt identice, doar cea sexuala fiind valorizata mai mult de casatoria deschisa.

Procent 10-20% din populatia adulta casatorita - in tarile dezvoltate.Ponderea cea mai mare la cuplurile urbane si la cele in care sotia urmeaza o cariera profesionala.Cuplurile fara descendenti au depasit stadiul dezaprobarii deoarece s-a schimbat chiar filosofia asupra rolului copiilor in cadrul vietii de familie. Astfel, copiii nu mai reprezinta axul central al vietii familiale, ci cuplul sot-sotie a devenit centrul de greutate in jurul caruia graviteaza dorintele, asteptarile, sperantele, placerile. Acum parintii traiesc mai mult pentru ei si mai putin pentru realizarea in viata a copiilor lor.Mutatia de la familia axata pe copii la familia axata pe adulti
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.