Resurse agroturistice si legislatia Comunei Cislau - Judetul Buzau

Trimis la data: 2012-11-23 Materia: Agronomie Nivel: Facultate Pagini: 33 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: claucreatza Dimensiune: 1732kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Primele urme de locuire umana pe teritoriul comunei Cislau au fost descoperite intamplator pe un platou din spatele actualei statii CFR Cislau si au fost datate de arheologi ca apartinand primei epoci a fierului Hallstatt. O descoperire de senzatie s-a facut in anul 1959 cand s-a descoperit, intamplator, un mormant de inhumatie avand ca inventar arheologic o sabie de fier si cca 200 de sageti de bronz in trei muchii. Piesele se afla la Muzeul de Istorie de le Ploiesti si sunt datate ca apartinand sec IV ien.

Ca asezare stabila Cislaul exista din epoca feudala fiind mentionat pentru prima oara intr-un document la 12 septembrie 1523 intr-un hrisov emis de Vladislav al III-lea pentru judecarea unei pricini intre jupanitele Neaga si Neacsa cu boierii Aldea si Tatul din Pirscov. Satul a apartinut de-a lungul vremii lui Vlaicu Tatar si Mihnnea Vornicul slusbasi domnesti la curtea lui Mircea Ciobanul martie 1545 - februarie 1553 ianuarie 1558 septembrie 1559 si apoi lui Mihnea Turcitul 25 iulie 1577 iulie 1583 aprilie 1585 februarie 1591 satul Doamnei Neaga de a carui nume este legata ridicarea "curtii domnesti" de la Buda precum si ctitoria manastirii Aninoasa.

Doamna Neaga a trait o viata zbuciumata si plina de necazuri. Din cauza ca Mihnea nu platise banii fagaduiti turcilor, Neaga era mereu hartuita de turcii de la raialele Braila si Giurgiu, aici la Cislau. Legenda spune ca atunci cand Neaga era anuntata de strajeri ca vin turcii incaleca pe calul potcovit cu potcoavele inverse isi lua pe cele doua fete ale ei si se ascundea. In timpul sapaturilor din anii 1931 marele istoric Nicolae Iorga le relata localnicilor ca Neaga si -a ascuns pe cele doua fete ale ei, Irina si Rucsandra in putul de la Lapos, una din fete murind de frica.

Din numeroasele ctitorii ale acestui personaj legendar, deosebit de interesante pentru Cislau sunt "Curtea domneasca" de la Buda si manastirea Aninoasa.La sud-vest de satul Buda, sat ce apartine comunei Cislau, pe o inaltime ce domina imprejurararile se gasesc urmele bisericii "curtii domnesti" a Doamnei Neaga, "curte" in care s-a retras se pare, Doamna Neaga dupa mazilirea domnului si unde a fost si inmormantata.

La o distanta de cca 14 m N-E de biserica se mai observa, intr-un sant vechi de cercetare urme de zidarie ce au apartinut probabil caselor domnesti despre care locuitorii relateaza ca ar fi avut o iesire secreta in valea paraului care curge la o distanta de cca 150 m sud de biserica. Osemintele Doamnei Neaga descoperite cu ocazia campaniei de sapaturi efectuate de Nicolae Iorga in 1936 au fost depuse la biserica-monument istoric - din satul Buda, unde, in 1936 Comisia Monumentelor Istorice a pus o placa de marmura cu urmatoarea inscriptie:

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.