Resurse agroturistice si legislatie comuna Racovita

Trimis la data: 2013-01-10
Materia: Turism
Nivel: Facultate
Pagini: 27
Nota: 8.93 / 10
Downloads: 0
Autor: andreeaandry
Dimensiune: 2783kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Din cauza putinelor descoperiri arheologice facute in zona localitatii Racovita cercetatorii au recurs la studierea toponimiei si folclorului local pentru a putea stabili vechimea asezarii. Astfel, se mentioneaza in literatura de specialitate ca denumirea locala "La Cetatuica" , dat ipoteticei intarituri de pe varful de deal aflat la cumpana apelor "Valea Lupului" si "Valea Marsa" , ar fi facut parte dintre "cetatile dacice putin cunoscute astazi" .
Caracter dacic sau chiar roman i se atribuie si "Cetatii" aflata la altitudinea de 846m in padurea "Branistea" , pe culmea care formeaza hotarul dintre Racovita si Avrig, insa istorici mai noi dateaza "Cetatea" in a doua jumatate a secolului al XIII-lea.Desi prima atestare documentara a localitatii este relativ tarzie -1443-, urme ale locuirii omului pe aceste locuri dateaza inca din protopaleolitic. O descoperire in acest sens este cea facuta de elevul Lupea Dorin, in 1972. Este vorba de un toporas de mana (cioplitor) unifacial, confectionat din silex, folosit atat pentru lovit si taiat cat si pentru cioplit si razuit, apartinand asa-zisei "culturi de prund" .

Avand o vechime de cca 600.000 i.d.H., descoperirea a permis specialistilor sa includa sudul Transilvaniei in aria pe care s-a petrecut procesul de antropogeneza de pe teritoriul Romaniei. Toporasul se afla in prezent la Muzeul judetean de istorie din Sibiu. Alta descoperire arheologica este cea din anul 1974 cand in pietrisurile extrase din Olt s-a gasit un ciocan confectionat din piatra slefuita datat la sfarsitul epocii neolitice, a carui varsta a fost apreciata de catre arheologul sibian prof. Iuliu Paul, la 3600 ani.

Vestigii din epoca bronzului au fost descoperite de-a lungul timpului si adunate de catre familia de preoti Florianu dupa 1855, dar s-au pierdut o data cu disparitia familiei din sat.Dr. Petre Besliu Munteanu a descoperit in 2009 pe teritoriul comunei Racovita situl unei cetati a carei datari inca nu este cunoscuta. P.B.Munteanu a inceput o campanie de atragere de tineri pasionati de istorie pentru a incepe campania de cercetari arheologice.

Prima atestare documentara a satului - 22 mai 1443 - se regaseste in actul de danie prin care voievodul Ioan de Hunedoara a donat lui Simion Magnus, castelanul Talmaciului precum si urmasilor sai, jumatate din prediul (catunul) Reken - Racovita de astazi - ceea ce indreptateste sa consideram ca pana la aceasta data localitatea constituia proprietatea coroanei maghiare. Anul 1443 a coincis cu perioada aparitiilor primelor incursiuni turcesti in Transilvania, cu urmari din cele mai grele pentru locuitorii asezarilor din apropierea pasului Turnu Rosu.
Pentru a putea face fata noii situatii, regele Ladislau al V-lea la data de 3 februarie 1453, daruieste sasilor din cele "Sapte scaune" - uniune teritorial administrativa saseasca cu sediul in Sibiu - domeniul feudal al Talmaciului, de acum incolo racovicenii fiind obligati sa presteze diferite sarcini cu caracter feudal.

Din acest moment, Racovita va aparea in perioada 1453 - 1700, din ce in ce mai des in scrierile vremii cu peste 50 de documente cu caracter feudal, vizand donatii si arendari, vanzari, cumparari si rascumparari, zalogiri si reambulari de hotare in care sunt implicati domni de pamant si personalitati inalte ale tarii cum ar fi Cristofor, Sigismund si Stefan Bathory, George Basta si altii.

Ca urmare directa a trecerii Transilvaniei sub stapanirea austriaca dupa anul 1688, in istoria Racovitei se inscriu doua evenimente care-i marcheaza sfarsitul secolului al XVII-lea:Unirea cu Biserica Romei.Intocmirea primei conscriptii cunoscute a localitatii, respectiv cea din 1698, care va inaugura pe cele din secolele urmatoare, cele mai cunoscute sunt intocmite pentru anii: 1721-1722,1733,1750,1765-1766,1851,1910 si 1930.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.