Resurse naturale - hazarde naturale

Trimis la data: 2013-04-01
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 15
Nota: 9.08 / 10
Downloads: 0
Autor: tibyy
Dimensiune: 5555kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Hazardele naturale sunt manifestari ale unor fenomene naturale,precum cutremurele,furtunile,inundatiile,secetele care au influenta directa asupra vietii fiecarei persoane,asupra societatii si a mediului inconjurator.Atunci cand hazardele produc distrugeri de mare amploare si pierderi de vieti omenesti,ele sunt denumite dezastre sau catastrofe naturale.
Initierea si dezvoltarea unor strategii defensive ramane singura alternativa intrucat, cel putin deocamdatt, cutremurele de pamant nu pot fi nici prevazute, nici controlate de om. Un obiectiv extrem de important al unei asemenea strategii il reprezinta controlul calitatii mediului construit, prin proiectarea unor structuri care sa reziste cutremurelor, pe baza unor coduri si standarde speciale. Cladirile trebuie sa fie astfel proiectate incat sa reziste socurilor mici fara stricaciuni, celor moderate cu unele deteriorari, iar celor puternice cu distrugeri structurale grave dar fara a se prabusi.

Codurile si normele de proiectare seismica se perfectioneaza continuu, in special dupa analizarea efectelor cutremurelor puternice. In general, sunt realizate constructii de calitate, pe baza cerintelor cuprinse in coduri si standarde, dar sunt si situatii in care acestea fie sunt aplicate fara a se tine seama de conditiile geologice regionale si locale, fie prevederile respective sunt complet ignorate (cazul a numeroase cladiri prabusite in orasele Spitak, Leninakan si Kirovakan din Armenia, in timpul cutremurului din 1988, sau intr-o serie de localitati din Filipine, in 1990).

Elaborarea unor harti de hazard seismic, adica a probabilitatii ca un anumit nivel al acceleratiei maxime sa fie depasit intr-un anumit interval de timp, bazate pe istoria seismica si pe o serie de supozitii rezonabile cu privire la atenuarea vibratiilor seismice cu distanta fata de faliile care ar putea declansa cele mai mari cutremure, constituie unul din cele mai utile instrumente de estimare a pericolului seismic. Cu ajutorul acestora si tinand cont de probabilitatea de distrugere a cladirilor din cauza vibratiilor terenului si de valoarea constructiilor, se pot calcula pierderile asteptate in cazul unor cutremure puternice si aprecia eforturile necesare consolidarii si refacerii zonelor calamitate.

Exista diferite aparate pentru masurarea caracteristicilor cutremurelor.Dintre acestea cele mai importante sunt accelografele si seismografele. Accelerografele sunt seismografe speciale pentru inregistrarea cutremurelor puternice, care permit citirea inregistrarilor direct ca acceleratii, viteze sau deplasari ale terenului. Ele nu functioneaza continuu ci se activeaza odata cu sosirea primelor unde de o anumita amplitudine la locul inregistrarii. Sunt instalate fie in camp liber, fie in interiorul cladirilor inalte, barajelor, podurilor si altor constructii ingineresti, furnizand informatii legate de modul in care reactioneaza la solicitarea seismica terenul respectiv sau diferitele tipuri de structuri.

Seismografele sunt instrumente moderne care functioneaza dupa acelasi principiu fundamental: miscarea diferita a unei mase libere (care tinde sa ramana nemiscata) fata de un suport, o structura rigida ancorata in pamant, care se misca odata cu solul ce vibreaza la un cutremur. Penita atasata masei M, permite inregistrarea grafica, sub forma unei diagrame sau seismograme, a miscarilor orizontale si verticale ale pamantului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.