Resursele administratiei publice - politica de personal

Trimis la data: 2010-05-12
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 31
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Raluca Oprisan
Dimensiune: 41kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Recrutarea prin numire, pe baza repartitiei emise de diferite comisii, in vederea repartizarii in munca a absolventilor invatamantului superior sau mediu. Recrutarea prin repartitie se poate realiza si prin actul administrativ de repartizare in munca, eliberat de oficiile autoritatilor competente in probleme de munca si ocrotiri sociale.
Recrutarea la libera alegere este o alta metoda utilizata in practica autoritatilor administratiei publice. Avand in vedere unele avantaje, care tin in special de a acorda conducatorului posibilitatea de a-si forma echipa, pe baza optiunilor proprii, aceasta metoda are si unele dezavantaje, printre care remarcam posibilitatea de manifestare a subiectivismului si, in consecinta, a arbitrarului.
publica, dand posibilitate, in acelasi timp, prin caracterul sau public, realizarii unui control din partea cetatenilor asupra felului in care se face recrutarea personalului din administratia publica.
- concursul de dosar, care consta in verificarea - de catre o comisie stabilita ad-hoc - a activitatii candidatilor, asa cum aceasta rezulta din documentele prezentate in dosar.
- stabilirea unor probe in vederea verificarii cunostintelor si aptitudinilor candidatilor. Verificarea rezultatelor se face de catre o comisie de specialisti.

Modalitati de promovarea identificate in practica administrativa
- avansarea pe scara ierarhica - promovarea, in postul vacant, a unei persoane care lucreaza in cadrul acelei autoritati administrative sau chiar in compartimentul respectiv (recomandabila cu toate ca i s-ar putea reprosa ingustarea sferei din care se face selectia).
- pe baza examenului sau concursului - pentru persoanele din afara autoritatii administratiei publice in care a fost organizat concursul, aceasta este considerata ca o modalitate de recrutare.
- pe baza performantelor profesionale - performante la baza carora stau sistemele de apreciere care de multe ori sunt folosite drept referinta in primele doua forme de promovare.

Promovarea personalului din administratia publica
Constituie unul din instrumentele cele mai eficiente ce pot determina:
- stimularea atitudinii unui angajat;
- motivarea acestuia in vederea cresterii randamentului activitatii proprii;- cresterea eficientei de ansamblu a administratiei publice.
cine face aprecierea? si ce trebuie sa cuprinda aprecierea?
Daca in practica unor tari se poate intalni aprecierea exclusiva a sefului ierarhic superior, in altele aprecierea este facuta la propunerea
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.