Resursele furajere

Trimis la data: 2015-03-11 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 25 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Simona_D Dimensiune: 38kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Legea pentru organizarea producerii si folosirii rationale a resurselor de nutreturi precizeaza ca "Sunt considerate nutreturi... toate produsele de origine vegetala, animala, minerala si de sinteza care, folosite in hrana animalelor, determina asigurarea functiilor vitale si punerea in valoare a potentialului productiv al acestora".
Cum resursele furajere sunt foarte variate, Legea nr. 22/1971 le clasifica, in functie de caracteristicile nutritive si de provenienta in opt grupe, asa cum se arata in tabelul 18. In practica agricola, de regula se foloseste gruparea lor dupa origine in nutreturi vegetale, animale, minerale si combinate.

Furajele verzi se caracterizeaza printr-o digestibilitate ridicata (70-80%) si un continut ridicat de proteine, vitamine si saruri minerale. Cand sunt consumate cu placere de animale, influenteaza favorabil functia de reproductie, cresterea si dezvoltarea ca si productia de lapte. Nutretul verde se obtine de pe pajistile naturale si cultivate, avand o valoare nutritiva diferita in functie de compozitia botanica a pajistilor si de faza de vegetatie.

Se poate folosi prin pasunat sau prin cosire si administrat ca atare. Cele mai valoroase nutreturi verzi sub aspect nutritiv se obtin de pe pajistile in care predomina plante din familia leguminoaselor si gramineelor.
Valoarea nutritiva medie a acestor nutreturi este de 0,15-0,20 UN si 20 g PD/1 kg.
Nutretul verde de pe pajistile naturale nu acopera necesarul de hrana al animalelor, impunandu-se astfel cultivarea plantelor de nutret, in special leguminoase si graminee care dau productii mari de masa verde la ha.

Dintre leguminoasele de nutret cultivate, prezinta o importanta deosebita lucerna, apoi trifoiul, sparceta, ghizdeiul (ca plante perene) si mazarea, mazarichea, soia furajera, fasolita (ca plante anuale). Aceste furaje se caracterizeaza printr-un continut ridicat de proteina si saruri de calciu si potasiu usor asimilabile, caroten, vitamina C si E. valoarea nutritiva medie a leguminoaselor perene cultivate este de 0,7 UN si 25-30 g PD.
Se administreaza tuturor speciilor si categoriilor de animale, dar pentru rumegatoare administrarea lucernei se va face cu precautie datorita producerii meteorizatiilor. Pentru acest motiv, lucerna nu se va administra in stare uda.

Leguminoasele anuale (mazare, mazariche, soia) sunt cultivate de cele mai multe ori in amestecuri cu graminee, fiind cunoscute sub denumirea de borceaguri.
Borceagul de primavara este un amestec de mazariche cu ovaz sau orz de primavara iar cel de toamna, mazariche cu secara sau grau. Valoarea nutritiva este de 0,16 UN si 20 g PD/kg. Sunt cunoscute bine de toate speciile si categoriile de animale, in mod deosebit pana la inspicarea gramineelor.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.