Resursele minerale din oceane

Trimis la data: 2002-06-28 Materia: Geografie Nivel: Liceu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 7507
Autor: Alexandriu loren Dimensiune: 10kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Oceanul Planetar constituie un imens depozit ce conţine toate substanţele minerale utile care sunt exploatate în regiunile continentale. Aici există mari cantităţi de minerale, atât pe fundul mării, cât şi dizolvate în apă. însă, adeseori, costul recuperării lor depăşeşte cu mult valoarea acestora. In masa sedimentelor marine sau pe suprafaţa lor se găsesc numeroase substanţe minerale de interes economic.

In substratul platformelor continentale s-au descoperit o serie de minerale cu importanţă economică: săruri de potasiu, în Marea Baltică (Polonia) şi Golful Mexic (SUA); zăcăminte de sulf, descoperite cu prilejul forajelor marine în căutare de petrol, exploatate la Caminada Pass (Golful Mexic) de către SUA; minereu de fier, a fost descoperii şi se află în exploatare prin galerii submarine în Golful Finic, lângă Insula Jussaro aparţinând Finlandei, tot minereu de fier a descoperit şi Canada , în Newfoundland (Terra Nova), minereu aflat pe insulă si care se prelungeşte în zona submarină în mod deosebit (rezerve de câteva miliarde tone), exploatai în galerii.

Cercetările peniru descoperirea de noi zăcăminte de petrol în zona submarină au descoperit cărbuni, depozile foarle mari în apropierea Japoniei, Marii Brilanii, Noii Zeelande, în Marea Nordului (seclorul norvegian); dar consturile mari legate de exploatare nu au permis valorificarea acestora.

Depozitele detritice reprezintă rezultatul eroziunii rocilor preexislenle, materialul rezultat fiind transportat de râuri în ocean. Un astfel de depozit detritic îl cpnslituie mineralele grele, mai frecvente fiind: magnetitul, ilmenitul, titanitul, zirconiu!, columbitul si în cantităţi mai mici: casiteritul, wolframitul, diamantul, cromitul, aurul, monazitul etc. Dintre minerale grele unele pot fi găsite în preajma uscalului, aproape de sursa lor iniţială, altele se află în componenţa unor vechi plaje, aflate acum sub apele mării.

Deşi valoarea economică a acestor minerale este relativ scăzută, în comparaţie cu materialele similare de pe uscat, unele ţări le exploatează. Aşa, de exemplu, în Africa de Sud, pe ţărmul de S-V, pe platforma continentala, până la o adâncime de 3-40 m a apei, funcţionează o staţie care prelucrează 18.000 t material brut ce conţine diamante, realizând zilnic circa 700 carate diamante industriale, în Sri Lanka, sunt exploatate nisipurile de pe plajă ce conţin ilmenit (75-80%), rutil, zircon si magneţii, în Japonia, în Golful Ariake, sedimentele de pe platforma continentală sunt bogate în fier (56%) si titan (12%); rezervele de minereu de fier existente au fost apreciate la circa 40 mii. t. în Thailanda si Indonezia se extrag nisipuri cu casiterit, aproximativ 12.500 t/an, iar în SUA, în Alaska, se valorifică nisipurile cu baritină (circa 125.000 t/an).

In afară de mineralele grele, pe platforma continentală se găsesc şi alte substanţe minerale utile, fosforit, glaucovit. Fosforitul se găseşte sub forma unor concreţiuni, la 30-500 m adâncime, pe platformele continentale ale Japoniei, Africii de Sud, Argentinei, SUA (California - rezerve estimate la 1,5 miliarde t). El se utilizează la obţinerea fosfaţilor necesari industriei şi agriculturii.

Glauconitul se găseşte la adâncimi de 100-800 m, pe platformele continentale ale Africii de Sud, Australiei, Chinei, Japoniei, Portugaliei, SUA (California) etc. Acest mineral conţine potasiu hidratat, fier si silicat de aluminiu, fiind întrebuinţat adesea pentru obţinerea potasiului si fertilizanţilor necesari agriculturii. Cea mai abundentă rezervă de material detritic o formează nisipul si pietrişul, incluzând şi fragmente de cochilii, utilizate ca materiale de construcţii.

Nodulii polimetalici prezintă cel mai mare interes economic. Ei au fost descoperiţi la sfârşitul secolului al XIX-ea, de către expediţia engleză a navei "Challenger". Nodulii polimetalici sunt concreţiuni minerale care tapisează fundul oceanului la adâncimi mari ale apei, de 4.000-6.000 m, având în general diametrul de câţiva centimetri (au fost găsite şi aglomeraţii care cântăreau peste 300 kg), alcătuiţi din diferite elemente (au fost identificate 42), între care domină: nichelul, cobaltul, fierul, manganul sau cuprul.

Repartiţia nodulilor este încă puţin cunoscută, un interes economic prezintă zonele cu peste 10 kg noduli/m2. Estimările care se referă la nodulii polimetalici sunt foarte încurajatoare: numai în Oceanul Pacific ar fi 1.500 miliarde tone de noduli; din cele peste 100 câmpuri cu noduli identificate, numai unul dacă ar fi exploatat ar satisface 2% din cererea mondială de mangan, 8% din cea de cobalt, 15% din cea de nichel, 0,15% din cea de cupru; l mii. t de nodului ar putea oferi 230.000 t mangan, 15.000 t nichel, 13.000 t cupru, 2.000 t cobalt si alte metale; în ansamblu, cantitatea de materii prime disponibile în ocean a fost calculată la: 300 miliarde tone de mangan, 8 miliarde tone de cupru, 5 miliarde tone de cobalt, l miliard tone zirconiu, l miliard tone fosfaţi etc.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.