Resuscitarea cardiorespiratorie si cerebrala

Trimis la data: 2014-01-22
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 41
Nota: 7.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 52kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Obiectul principal al RCRC este supravietuirea intacta a pacientului. Supravietuirea intacta se refera la faptul ca acesta va trebui recuperat la aceeasi capacitate intelectuala (in principal) de inainte de stopul cardio-respirator. Pentru a indeplini acest obiectiv trebuie sa avem in vedere supravietuirea cerebrala si de aceea trebuie sa ne amintim in permanenta ca timpul este elementul critic. In RCRC de o importanta vitala este timpul scurs de la instalarea stopului cardio-respirator si momentul interventiei : cu cat timpul este mai lung cu atat sansele sunt mai reduse.

Referate similare:

Dupa ce pacientul a fost resuscitat, problemele care se pun sunt legate de efectele hipoxiei asupra organismului (in mod special asupra sistemului nervos central). Creierul are o rata metabolicacrescuta raportata la fluxul sanguin cerebral si substratul livrat, nu stocheza glucoza si oxigen si extrage chiar si in conditii normale o fractie mare de elemente nutritive, oxigen in raport cu alte organe.
In timpul ischemiei, creierul nu-si poate asigura nevoile metabolice si transforma glucoza prin procesul de glicoliza anaeroba in acid lactic.

Aceasta se acumuleaza si produce leziuni tisulare directe mai ales in prezenta ischemiei si hiperglicemiei (administrarea de solutii glucozate in perioada de ischemie).In timpul ischemiei apare pierderea celulara de K+ si influxul de Na+, Cl - si Ca2+ in structurile neuronale si vasculare.Mecanismele care activeaza fluxurile de ioni, se refera la stimularea canalelor operatoare agoniste de catre aminoacizii excitatori (aspartat si glutamat) si mai putin la activarea canalelor de calciu, voltaj dependente (tip L) de catre depolarizarea celulara care rezulta din insuficienta energetica.

Exitsa trei tipuri de receptori pentru aminoacizii excitatori: N-metil-D-aspartat (NMDA), kainate (K) si quisqualate (Q). Influxul de Ca2+ este reglat de receptorii NMDA iar cel de Cl- si Na+ de receptorii K si Q.Influxul deNa+si Cl- determina umflarea celulara, iar influxul de Ca2+ determina cresterea sechestrarii Ca2+ in mitocondrii cu scaderea fosforilarii oxidative si insuficienta energetica. De asemenea cresterea Ca2+ intracelular stimuleaza fosfolipazele care duc la eliberarea de acid arahidonic si acizi grasi liberi care provoaca leziune tisulara directa.

In timpul reperfuziei dupa ischemie, acidul arahidonic poate fi metabolizat de catre lipooxigenaza si ciclooxigenaaza cu producerea de radicali liberi de O2 si prostanoide vasoconstrictoare.
Radicalii liberi de O2 pot produce leziune directa prin initierea de reactii directe cu lipidele celulare si aparitia paraliziei vasculare. Radicalii de O2 mai apar si prin degradarea ATP la adenozina si hipoxantina care este in cantitate mare vasele cerebrale (endoteliul vascular). De aceea endoteliul vascular are un rol important in leziunea cerebrala din timpul reperfuziei. Leucocitele si macrofagele (microglia si macrofagele din maduva osoasa) au rol crescut in sindromul de reperfuzie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.