Retele de transport

Trimis la data: 2013-06-12
Materia: Transporturi
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 7.46 / 10
Downloads: 0
Autor: kyttyanamarya
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Transportul se refera la deplasarea de la un loc la altul a persoanelor precum si a bunurilor, semnalelor sau informatiilor. Termenul vine din latina, de la "transportare", trans (peste) si portare (insemnand a purta sau a cara).Transportul este o activitate care a aparut odata cu existenta omului. Limitele fizice ale organismului uman in privinta distantelor ce puteau fi parcurse pe jos si a cantitatii de bunuri ce puteau fi transportate, au determinat, in timp, descoperirea unei game variate de cai si mijloace de transport.
Transportul faciliteaza accesul la resursele naturale si stimuleaza schimburile comerciale.Sectorul transporturi are diverse aspecte. Simplificand si generalizand se poate discuta de trei mari ramuri: infrastructura, vehicule, gestiune.Infrastructura de transport, ce cuprinde toata reteaua de transport (strazi, autostrazi, cai ferate, canale navigabile, culoare de zbor, conducte, etc.) si terminalele (aeroporturile, statiile feroviare, autogarile, etc).

Vehicule, de toate tipurile: autovehicule, trenuri, vapoare, etc, impreuna cu toate aspectele ce tin de proiectare, constructie, diagnoza si exploatare a autovehiculelor, trafic rutier, management.
Gestiunea transporturilor, de competenta ingineriei transporturilor si ingineriei proiectarii retelelor si sistemelor de transport, ce are ca scop optimizarea sistemelor de transport, cresterea sigurantei transporturilor, protejarea mediului, etc.

Transportul terestru
Transportul terestru este cea mai raspandita forma de transport. Oamenii pot sa se deplaseze prin propriile forte sau cu ajutorul unor mijloace de transport ce folosesc forta umana, cum ar fi bicicleta, sau pot folosi tractiunea animala, pentru a tracta carute sau alte tipuri de atelaje. Cea mai raspandita si eficienta forma de transport terestru foloseste vehicule dotate cu motoare alimentate cu combustibil lichid.

In Romania sistemul de transport terestru este reprezentat astfel:transport feroviar - cai ferate: total: 11380 km din care electrificata: 3971 km;transport rutier de persoane - retea de drumuri: 198817 km, asfaltata: 60043 km, neasfaltata: 138774 km (statistica anului 2003);transport rutier de marfa - retea de drumuri: 198817 km, asfaltata: 60043 km, neasfaltata: 138774 km (statistica anului 2003);transport prin conducte - retea de transport prin conducte: gaz-3508 km; petrol-2427 km (statistica anului 2004).

Transportul feroviar
Transportul feroviar este una dintre cele mai utilizate modalitati de transport, ocupand in traficul mondial locul II din punctul de vedere al volumului de marfuri transportate pe glob.Societatile feroviare au depus eforturi sustinute in dezvoltarea si perfectionarea materialului rulant, precum si in organizarea si expedierea marfurilor, in vederea reducerii duratei de transport si a micsorarii pretului de transport. Transporturile feroviare au pastrat avantajele detinute fata de celelalte modalitati de transport:Asigurarea unui flux continu de transport ce permite o aprovizionare ritmica;

Obtinerea unei anumite regularitati din punctul de vedere al timpului de transport, datorita modului de organizare si independentei fata de conditiile atmosferice;Realizarea unei integritati mai mari a marfurilor in timpul transportului, pentru ca riscul de avariere este mai mic in comparatie cu alte modalitati de transport;Incasarea mult mai rapida a contravalorii marfurilor transportate, pentru ca incarcarea se face cand marfa a fost predata, iar negocierea documentelor se face dupa expedierea fiecarui vagon;

O anumita siguranta in privinta primirii marfurilor de catre cumparator, deoarece societatile de transport feroviar sunt, in mare parte, intreprinderi de stat;Simplitatea expedierii marfurilor si cunoasterea din timp a tarifelor, ce permite expedierea marfurilor fara o pregatire prealabila deosebita si cunoasterea cheltuielilor inca inainte de efectuarea transportului;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.