Reticenta

Trimis la data: 2010-06-28
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 1
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexei_G
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Provine din fr. reticence, lat. reticentia "tacere inadins", si desemneaza figura de stil care consta in intreruperea brusca si intentionata a enuntului. Cititorul, obligat sa incheie gandul autorului, ramas in suspensie, il poate usor deduce din context, ca in versul lui Vergiliu (Eneida, I, 135), in care Neptun spune: "Quos ego . . . sed motos praestat componere fluctus" (Pe acestia eu... dar este mai cuminte sa potolesc valurile).
Aceasta inhibitie, pornind de la vechi tabuuri, este valorificata si in poezia moderna. Si Racine (Britannicus, actul II, scena 5) intrerupe astfel, foarte sugestiv, cuvintele lui Junie: "Ah! cher Narcisse, cours au devant de ton maitre; / Dis-lui...

Je suis perdue et je le vois paraitre" (Dar, scumpe Narcis, alearga intru intampinarea stapinului tau; spune-i... Sunt pierduta! il vad venind). La Eminescu, in Imparat si proletar, proletarul isi lasa in suspensie la un moment dat discursul: "O! aduceti potopul, destul voi asteptarati / Ca sa vedeti ce bine prin bine o sa ias'; / Nimic...". Unii autori deosebesc R. de aposiopeza prin diferentele in motivarea intreruperii enuntului: aposiopeza reprezinta suspenAZdarea discursului din cauza grabei sau pentru ca interlocutorul ii poate deduce foarte lesne continuarea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.