Retinerea sau distrugerea de inscrisuri

Trimis la data: 2006-06-29
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 7.01 / 10
Downloads: 656
Autor: Adrian valentin
Dimensiune: 12kb
Voturi: 34
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Retinerea sau distrugerea de inscrisuri
Infractiunea de retinere sau distrugere de inscrisuri preavazuta de art. 347 din Noul Cod Penal face parte din titlul VII, respectiv CRIME SI DELICTE CONTRA INFAPTUIRII JUSTITIEI.
Retinerea sau distrugerea de inscrisuri
Retinerea sau distrugerea de inscrisuri
Ratiunea incriminarii acestor fapte rezida in necesitatea de a ocroti prin mijloace de drept penal activitatea de infaptuire a justitiei, activitatea care este un atribut al puterii judecatoresti, putere independenta si separata de puterea legislativa si executiva. Prin justitie in sens restranse intelege activitatea jurisdictionala infaptuita de instantele judecatoresti.

In raport cu legea penala notiunea are insa un sens mai larg, incluzand in afara activitatii de jurisdictie infaptuite de instantele judecatoresti si activitatea unor organe care, desi nu sunt instante judecatoresti au atributii de jurisdictie (Curtea de Conturi), ca si activitateta organelor care concura la infaptuirea justitiei (organele de urmarire penala, organele de executare a hotararilor judecatoresti si a masurilor judiciare).


Retinerea sau distrugerea de inscrisuri
Infaptuirea justitiei este o cerinta esentiala a statului de drept urmarindu-se prin aceasta respectaea garantiilor juridice, in principal a drepturilor constitutionale.
Noul Cod Penal face o incadrare juridical specifica pentru aceasta fapta la art.347, aceasta fiind astfel: “retinerea sau distrugerea unui inscris emis de un organ de urmarire penal, de o instanta de judecata sau de un alt organ de jurisdictie ori impiedicarea in orice mod ca un inscris destinat unuia dintre organelle sus aratate sa ajunga la acestea, cand astfel de inscrisuri sunt necesare solutionarii unei cause, se pedepseste cu inchisoare stricta de la un an la trei anis au cu zile amenda”.

Retinerea sau distrugerea de inscrisuri
ELEMENTELE INFRACTIUNII:

Obiectul juridic generic:
Relatiile sociale aparate de legea penala care asigura buna desfasurare a justitiei potrivit
principiilor fundamentale ale statului, constitutiei si legilor tarii.

Obiectul juridic special:
Relatiile sociale referitoare la infaptuirea justitiei care implica respectarea masurilor
referitoare la protejarea, pastrarea si circulatia documentelor emise de organelle judiciare sau de organele de jurisdictie, precum si punerea la dispozitia autoritatilor judiciare a acestor inscrisuri.
Il formeaza relatiile sociale pentru a caror normala evolutie trebuie sa existe o circulatie corespunzatoare a inscrisurilor necesare rezolvarii cauzelor de catre organele judiciare.


Retinerea sau distrugerea de inscrisuri
Obiectul material:
Inscrisurile la care face referire tectul de lege.
Acesta este intotdeauna un inscris care poate fi emis de catre o autoritate judiciara, sau poate fi un alt inscris oficial sau sub semnatura privata, sau orice alt inscris care este emis ori apartine oricarei persoane fizice sau juridice.

Subiectul activ:
Orice persoana fizica cu capacitate penala care savarseste fapta. (persoanele juridice cu
exceptia statului, a autoritatilor publice raspund penal pentru aceste delicte).Participatia penala este posibila sub toate formele sale.

Subiectul pasiv:
Subiectul pasiv principal este statul, iar subiectul pasiv secundar este persoana fizica
sau juridical ale carei drepturi si intereseinterese au fost lezate sau periclitate prin distrugerea ori retinerea unor inscrisuri.

Latura obiectiva:
Latura obiectiva consta in:
Actiunea sau inactiunea de retinere a unui inscris emis de un organ de urmarire penala. Fapta se savarseste alternativ prin retinere sau distrugere. Retinerea inseamna a se opri inscrisul la sine sau la o alta persoana astfel incat organele care l-au emis sa nu-l poata folosii in intreaga lui finalitate.

Actiunea sau inactiunea de distrugere a unui inscris emis de un organ de urmarire penala, o institutie de judecata, sau de un alt organ de jurisdictie. Prin distrugere se intelege actiunea de nimicire a inscrisului, inclusiv degradarea partiala, dar care face ca inscrisul sa nu poata fi folosit conform destinatiei sale. Daca s-a intentionat falsificarea inscrisului fapta nu va primi calificarea prevazuta in articolul 347 din Noul Cod Penal ci pe aceea prevazuta de articolul 470 din Noul Cod Penal, respectiv falsul material in inscrisuri oficiale.

Actiunea sau inactiunea de impiedicare ca un inscris destinat unui organ de urmarire penala sa ajunga la acesta. Aceasta teza incrimineaza impiedicarea in orice mod ca un inscris destinat unui organ de jurisdictie sa ajunga la acesta atunci cand inscrisul este necesar solutionarii unei cauze. A impiedica inseamna a opri inscrisul sa ajunga la destinatie. Impiedicarea se poate savarsi atat printr-o actiune cat si printr-o inactiune. Cu privire la inactiune, va trebui sa se constate obligatia faptuitorului de a remite inscrisul, situatie care, daca nu exista, confera faptei un caracter putativ. Urmare la aceasta infractiune consta intr-o stare de pericol referitoare la normala desfaurare a proceselor de solutionare a cauzelor aflate in competenta organelor judiciare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.