Retorica

Trimis la data: 2011-07-18
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.53 / 10
Downloads: 7
Autor: Deea deea
Dimensiune: 22kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Argumentarea s-a nascut ca practica discursiva in dezbaterile obisnuite din cetatile grecesti ale Antichitatii sub numele de dialectic. In aceasta ipostaza, ea e reprezentata de nume ilustre precum filosoful Socrate un impatimit al discutiilor polemice cu discipolii. Filosoful grec Platon ne-a lasat modele de argumentare in lucrarile sale intitulate Dialoguri, unde personajul principal este, mai totdeauna, Socrate, maestrul sau.
Aristotel a fundat argumentarea in calitate de teorie in lucrarile Topica si Respingerile sofistice, pornind de la analiza dezbaterilor concrete. Filosoful grec urmareste sa puna la dispozitia celui care se angajeaza in dezbateri locuri comune, adica reguli care sa-l ajute fie in sustinerea unei teze, fie in respingerea ei. Incercarea lui Aristotel este, de fapt, o reactie la argumentarile eronate, utilizate ingenios de sofisti pentru a-i invinge pe adversari in dezbateri.

O buna bucata de vreme argumentarea s-a dezvoltat si s-a utilizat in cadrul ora-toriei (arta de a tine bine discursurile). Sunt de amintit marele orator grec Demostene contemporan cu Aristotel, cu discursurile intitulate Filipice, si stralucitul orator roman Cicero ale carui discursuri Filipice si Catilinare impresioneaza si astazi prin stilul expresiv, dar si prin argumentarea mestesugita.

Secolul XX a redescoperit retorica, dar si arta argumentarii, in special datorita aparitiei unor noi mijloace de comunicare, precum televiziunea, care pun in valoare in mod deosebit astfel de forme de discurs. Incepand din a doua jumatate a secolului XX, s-a dezvoltat o teorie a argumentarii, care incearca sa puna in lumina tipurile de argumente, tehnicile de argumentare, regulile de eficienta a argumentarii.

Argumentarea exprima latura dinamica a rationamentului. Ea urmareste sa puna in valoare diferite forme de rationament care ar putea contribui la dovedirea unei propozitii in practica discursiva. Argumentarea este, am putea spune, logica in actiune, logica utilizata in situatiile in care omul intra in relatie cu semenii pentru a-i convinge. Argumentarea este o organizare de propozitii cu ajutorul rationamentelor in vederea intemeierii altei propozitii pentru a convinge interlocutorul cu privire la adevarul sau falsitatea ei.

Argumentarea este actul de intemeiere a unei teze cu ajutorul rationamentelor pentru un anumit interlocutor. Acesta din urma ia cunostinta de argumentarea care i se propune prin intermediul limbajului natural. Receptorul intelege si accepta premisele care sustin teza si, daca acestea constituie pentru el argumente puternice, atunci va considera teza argumentarii ca adevarata.

Cum ne dam seama, in situatii concrete de dovedire a unor teze, ca avem de-a face cu o argumentare si nu cu alte forme de discurs, precum descrierea sau explicatia? Prin identificarea anumitor cuvinte utilizate in limbajul curent care au rolul de a semnala interlocutorului relatia de intemeiere. Astfel de cuvinte poarta numele de indicatori ai argumentarii. Sa ne imaginam ca un student, intr-o situatie de incalcare a regulamentului universitar, face urmatoarea afirmatie in fata profesorului:

Am intarziat la curs fiindca drumul era blocat din cauza unui accident rutier. Studentul urmareste sa intemeieze propozitia "Am intarziat la curs". In acest scop, aduce ca argument propozitia "Drumul era blocat din cauza unui accident rutier". Cine ne indica, la nivelul limbajului, faptul ca propozitia " Drumul era blocat din cauza unui accident rutier" este temeiul pentru care propozitia "Am intarziat la curs." este adevarata?

Evident, cuvantul fiindca. El arata ca intre drumul bloca tsi intarzierea la curs exista o relatie de determinare (primul fapt il determina pe cel de-al doilea). El este un indicator al argumentarii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.