Retorica si teoria argumentarii

Trimis la data: 2013-07-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 126
Nota: 8.81 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 232kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Motto: "Inainte exista sofistica.Invatau oamenii cum sa gandesti despre orice si ce sa raspunzi oricui. Pe urma, veacuri intregi, s-a invatat retorica. Invatau copiii cum sa vorbesti, care sunt partile unui discurs, si cum sa spui ceva, chiar cand nu ai nimic de spus. Azi nu se mai invata sofistica si retorica. Dar ceva trebuie sa le fi luat locul. Oamenirea nu renunta asa de ajutor la dreptul ei de a schimba invatatura vie in invatatura moarta. Ce le-a inlocuit? Am crezut multa vreme ca e dreptul. Nu, e pedagogia. "

Referate similare:

Concepte de baza : retorica : definitii; retorica rediviva; functiile retoricii; literatura, critica literara, teorie literara, poetica; logica; argumentare.Glosar: autor, auditor, cod, continut, discurs, lectura, limba, lingvistica, locutor, idiolect, interlocutor; manipulare, metalingvistica, orator.

1. Definitii si delimitari
Termenul "retorica" se refera la evolutia si complexitatea unui fenomen care a caracterizat timp de mai bine de doua mii de ani atat reflectiile, cat si practicile cuprinse, intr-o masura mai mica sau mai mare, in sfera conceptuala a acestei denumiri.Caracterul multi-, inter- si transdisciplinar al retoricii marcheaza ansamblul stiintelor umane de la filozofie la hermeneutica, de la comunicarea stiintifica la teoria figurilor de stil.

Analiza catorva definitii ale termenului va arata pe de o parte lipsa unei perspective unitare asupra sensului acestuia si, pe de alta parte, faptul ca adesea asupra conceptului se proiecteaza o viziune proprie (unei epoci, unui cercetator, unei scoli etc.).

Dictionarul Explicativ al Limbii Romane [DEX'96, de aici inainte] defineste retorica prin trei sensuri principale :
1. "arta de a vorbi frumos";
2. "arta de a convinge un auditoriu de justetea ideilor expuse printr-o argumentatie bogata, riguroasa, pusa in valoare de un stil ales"; si,
3. "ansamblul regulilor care ajuta la insusirea acestei arte" 1.

Dictionarul de stiinte ale limbii2 [DSL, de aici inainte] propune urmatoarea definitie :" Arta si stiinta a elaborarii discursului in general, avand functie primordiala persuasiva, dar si functie justificativa, demonstrativa sau deliberativa."

Aristotel a realizat o imbinare intre o definitia substantiala :"retorica este tehnica discursurilor" si o definitie relationala: "retorica este reversul dialecticii, caci amandoua se refera la chestiuni comune tuturor oamenilor, fara sa presupuna o stiinta speciala"3 [Retorica, I, 1].

Diderot insista asupra a trei acceptii4 fundamentale pentru articolul "Retorica" in Enciclopedie:
1."vorbirea frumoasa (bien-dire), arta de a vorbi bine";
2."mijloace de exprimare si de convingere proprii unei persoane";
3."elocinta sau stil declamator al retorului".

Secolul al XX-lea va fi marcat de o retorica rediviva care este "Cheie de bolta a culturii noastre"5, deoarece " mai mult decat un set de reguli...; prin amploarea observatiilor, precizia definitiilor si rigoarea clasificarilor, ea se constituie ca studiu sistematic al resurselor limbajului" 6

Ceea ce pare insa ca domina definitiile actuale propuse pentru retorica este trasatura referitoare la implicarea profunda a acesteia in comunicare si actiune, in cotidian: "retorica este intalnirea dintre oameni si limbaj in prezentarea diferentelor si identitatilor lor" 7 .
Perioada actuala aflata sub semnul globalizarii pare sa favorizeze perspectiva pragmatica asupra termenului definit initial ca "arta de a vorbi bine" prin recunoasterea faptului ca : "De la prietenie la dragoste, de la politica la economie, relatiile se fac si se desfac prin exces sau lipsa de retorica" 8 .

Analiza definitiilor de mai sus confirma faptul ca "retorica" reprezinta un termen atribuit unui concept complex care este folosit cu mai multe sensuri interdependente, nu intotdeauna delimitate cu precizie.

Incercind sa facem o medie semantica a definitiilor de mai sus putem considera ca cele mai importante valori atribuite conceptului "retorica" sunt:
- arta si stiinta a elaborarii discursului;
- tehnica a ornarii discursului;
- disciplina,obiect de studiu;
- practica sociala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.