Revedere de Mihai Eminescu

Trimis la data: 2014-09-14
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.71 / 10
Downloads: 0
Autor: Radu_Z
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dintre poeziile puternic influenyate de folcloor poezia Revedere publicata in revista Convorbiri literare la 1 octombrie 1879 este prima poezie in metru popular trohaic a lui Eminescu. Poezia a fost scrisa cu ciyiva ani inainte de a fi publicata. Modelul ramine Vasile Alecsandri din poezia Doina, dar Eminescu adinceAste aceasta tematica populara prin forya poetica, prin viziunea filosofica Asi tehnica versificayiei. Pornind deci de la un model popular Eminescu creaza in poezia Revedere o elegie pe tema perisabilitayii omului, a efemeritayii omului (condiyia trecatoare) in comparayie cu trainicia, cu eternitatea naturii.
Revedere este cu alte cuvinte un cintec melancolic despre fragilitatea omului in faya timpului. Punctul de plecare este doina populara dar Eminescu rescrie totul din perspectiva poetului romantic impresionat de spectacolul naturii veAsnice care-l face sa se simta marunt Asi trecator. In acest fel poezia capata un substrat filosofic, care nu este de origine folcloorica. La o analiza atenta a poeziei se pot deosebi atit elemente de origine populara cit Asi elemente de origine culta. De origine populara sint:

a) motivul codrului ca fiinya mitica in folcloor codrul e frate cu romanul, crai inyelept, sau chiar imparat.In aceasta ultima ipostaza de imparat apare Asi Eminescu. b) dialogul cu natura reprezentata de codru. c) in al treilea rind este familiaritatea silului. d) unele locuyiuni de tipul: "mie-mi curge Dunarea". e) ritmul trohaic, masura de 7-8 silabe Asi rima imperecheata sint de asemenea de origine populara.

De origine culta sint: a) accentuarea ideii de perenitate (trainicie) a codrului, a naturii; b) accentuarea Asi amplificarea opoziyiei dintre om Asi natura; c) rafinamentul expresiei; d) viziunea romantica asupra conditiei umane; e) sentimentul elegiac. Din punct de vedere al compoziyiei poezia este compusa sub forma de dialog intre doi "parteneri" de discuyie, care aparyin la doua planuri distincte al omului Asi al codrului.

Planurile sint in opoziyie, marcata de cele doua intrebari Asi de cele doua raspunsuri,care-i transforma pe interlocutori in simboluri ale unor relitayi diferite: omul condiyia trecatoare iar codrul eternitatea. Poezia se deschide cu planul omului mai scurt, mai concis, interogativ personificindu-l Asi luindu-l ca interlocutor poetul se adreseaza pe un ton familiar, cald, apropiat codrului.

Folosind diminutivele: codruyule, draguyule poetul vorbeAste cu codrul asemeni unei persoane apropiate intrebindu-l ce mai face de cind nu l-a vazut pentru ca a trecut mult timp decind s-a departat de el Asi in acest timp "multa lume am umblat". In raspunsul codrului, care este afirmativ constatam o serie de elemente care sugereaza permanenya, continuitate in natura.Din raspunsul codrului personificat aflam de existenya lui indiferent de anotimpuri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.