Revista 22

Trimis la data: 2021-12-11
Materia: Jurnalism
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 8.91 / 10
Downloads: 0
Autor: manuela_dinca
Dimensiune: 1524kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: docx
Acorda si tu o nota acestui referat:
Descriere a Revistei 22.

Editata de Grupul pentru Dialog social, Revista 22 este un sapamanal independent de analiza politica si actualitate culturala din Romania. A aparut la data de 20 ianuarie 1990, avandu-l ca redactor sef pe Stelian Tanase. Scriitor, eseist, istoric, politolog, publicist, scenarist, realizator de televiziune si analist politic, Stelian Tanase a fost Presedintele Societatii romane de Radio si Televiziune din 2013 pana in 2015.
Stelian Tanase, participant activ la evenimentele din 21-22 decembrie 1989 care au dus la caderea regimului ceausist, a fost primul presedinte al Grupului pentru Dialog Social. El a fost unul dintre fondatorii si redactorul sef al Revistei "22", publicata de Grupul pentru Dialog Social, impreuna cu Dan Pavel, Gabriela Adamesteanu, Rodica Palade.

Grupul pentru Dialog Social era alcatuit din disidenti si intelectuali necompromisi in timpul regimului ceausist. Ulterior el s-a largit, dar a continuat sa aiba o compozitie profesionala diferita, filozofi, sociologi, scriitori, istorici, si sa admita pluralitatea de opinii.

Principiile Grupului pentru Dialog Social (orientarea pro-occidentala, sprijin pentru institutiile si valorile democratice, economia de piata, sustinerea minoritatilor, atitudine critica fata de derapajele puterii) au fost promovate in paginile revistei "22" al carei prim numar a aparut la 20 ianuarie 1990.
Revista "22" a debutat cu un tiraj de peste 150.000 de exemplare, iar impactul ei asupra sovietatii civile din Romania a fost deosebit. Editorialele semnate de Stelian Tanase prezentau "pentru prima data articulate in mod coerent argumentele cu privire la natura gorbaciovista a conducerii feseniste a tarii si la supravietuirea corpului monstruos al comunismului, in ciuda disparitiei sale ca sistem".1
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.