Revocarea actelor administrative emise de Presedintele Romaniei

Trimis la data: 2013-10-04 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 14kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Revocarea decretelor normative ale Presedintelui Romaniei se poate face de el, atat inainte de a cere, cat si inainte de inuviintarea lor de catre Parlament. Revocarea actului normativ este posibila si dupa obtinerea incuviintarii Parlamentului, dar cu respectarea procedurii ce a dus la emiterea actului, inclusiv aprobarea puterii legiuitoare. Parlamentul poate reforma actul, o data ce starea de asediu si de urgenta sunt reglementate prin lege organica, in consecinta, poate fie sa aprobe, fie sa respinga decretul normativ.

Credem ca organul emitent poate, inainte de incuviintare, sa procedeze la anularea partiala a actului si sa inlocuiasca dispozitiile ilegale. In situatia in care Camerele reunite nu incuviinteaza starea instituita, Presedintele Romaniei revoca decretul, masurile dispuse incetandu-si aplicabilitatea (art.13 din O.U.G. nr.1/1999).

Revocabilitatea actelor administrative normative constituie regula generala, de la care nu se poate abate nici decretul sau regulamentul prezidential. Revocarea decretelor prezidentiale reprezinta o operatie posibila prin care efectele juridice ale acestora inceteaza fie ex tunc pe motiv de ilegalitate, fie ex nunc pe motiv de inoportunitate.

Daca efectele juridice sunt inlaturate, consecintele de fapt ale actului normativ al Presedintelui raman, ele putand forma obiectul unei noi reglementari normative. In materia actelor normative, revocarea, in dreptul nostru public, are semnificatia de abrogare, putand fi hotarata atat de organul emitent, cat si de Parlament (de exemplu Decretul nr. 86/1987 a fost abrogat prin Legea nr. 1 din 16 ianuarie 1992).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.