Revolutie in Samaria

Trimis la data: 2010-05-09
Materia: Istorie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.41 / 10
Downloads: 29
Autor: Andreea Dunea
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cele trei intelesuri biblice ale credinteiPrin termenul de credinta, Biblia intelege trei lucruri distincte: 1. Intr-un prim sens, credinta reprezinta capacitatea sufletului de a crede, cu care a inzestrat Dumnezeu pe fiecare om, fara discriminare (Romani 12,3). Ea este darul lui Dumnezeu (Efeseni 2,8). Fara credinta nu se poate trai. Constient sau nu, omul actioneaza in mod constant prin credinta, in toate domeniile vietii. Copilul devine om mare tocmai datorita faptului ca el crede ce i se spune si pentru ca asculta fara sa inteleaga tot ce implica ascultarea lui. Toti oamenii sunt "predestinati" sa creada. Este insa alegerea lor aceea care va decide in ce anume isi vor investi credinta.
Credinta aceasta, Dumnezeu a dat-o "sfintilor odata pentru totdeauna" (Iuda 3). Si, intrucat Dumnezeu nu Se schimba (Iacov 1,17), nici sistemul credintei nu s-a schimbat de-a lungul istoriei omului pacatos. In aceasta credinta, in care au crezut si patriarhii, si profetii, si apostolii, ii indemna Pavel pe convertitii sai sa "staruie in credinta" (Fapte 14,22; Filipeni 1,27; Iacov 2,1).3.

In afara de primele doua sensuri ("capacitatea de a crede", cat si "crezul" in care cineva crede), credinta mai inseamna si acea bizuire a inimii si a mintii in Dumnezeu si in caile Sale. Ea este tot darul lui Dumnezeu si vine in urma auzirii sau citirii Sfintei Scripturi (Romani 10,17). Aceasta credinta aduce in inima motivatia care-l face pe cel credincios sa actioneze conform vointei Sale suverane (Evrei 11,8). Credinta nu consta intr-o executare oarba si irationala, ci intr-o incredere suprema in capacitatea si integritatea lui Dumnezeu (Deut.7,9).

O asemenea credinta este o conditie prealabila pentru apropierea omului de Dumnezeu (Evrei 11,6). Prin mijlocirea credintei in Hristos, pacatosul este iertat si indreptatit (Romani 5,1). Prin credinta, neprihanirea lui Hristos devine a noastra (Filipeni 3,9). Credinta in Dumnezeu Ii da Lui ocazia sa faca lucruri minunate pentru om si prin om (Matei 9,21.22; Iacov 5,14.15). Adevarata credinta nu poate fi pasiva, ci se manifesta prin lucrari ale neprihanirii (Galateni 5,6; Iacov 2,26). In mod sustinut, Pavel afirma: credinta nu desfiinteaza Legea (Romani 3,31) si nici datoria omului de a respecta aceasta Lege (Romani 6,1.2).

Dimpotriva, ea il plaseaza pe pozitia in care dreptatea legii poate fi implinita in el prin Iisus Hristos (Roman 8,1-4). Credinta si faptele sau "Calea dintre doua prapastii" In scrierile Apostolului Pavel, increderea credinciosului in ceea ce a facut Hristos pentru a realiza impacarea lui cu Dumnezeu se cheama credinta.Din contra, ceea ce incearca sa faca cineva, conformandu-se unor ritualuri sau fapte de milostenie, cu scopul precis de a castiga merite inaintea lui Dumnezeu in vederea dobandirea mantuirii prin acestea, Pavel le numeste "fapte".In sensul mai sus aratat, credinta si "faptele" in actul mantuirii sunt reciproc exclusive, ca lumina si intunericul.

Prima prapastie mortala:"Salvarea prin fapte"In evul mediu lipsit de Scriptura, ideea ca ritualurile, penitentele, pelerinajele si faptele de milostenie au putere de a ispasi pacatele cuiva, sau macar contribuie cu ceva la ispasirea lor, a intunecat cu totul conceptul salvarii prin credinta, doar prin meritele lui Hristos. Locul credintei l-a luat un sistem nesfarsit de ritualuri, danii banesti si retragere in calugarie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.