Revolutie, nationalism, ruralitate 1848 in Principatele Romane

Trimis la data: 2010-04-11
Materia: Istorie
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 7.25 / 10
Downloads: 136
Autor: Andreescu Nae
Dimensiune: 31kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Marile tari agricole situate intre Marea Baltica si Marea Neagra nu pot fi izbavite de barbaria patriarhala-feudala decat cu ajutorul unei revolutii agrare care sa transforme taranii in proprietari de pamant liberi, o revolutie cu totul asemanatoare celei care a avut loc in 1789 in statele franceze.""In sfarsit, pe primavara, sosira din Paris tineri studenti apartinand clasei boieresti mijlocii, care nu voiau sa creada intr-o ingradire in spatiu a revolutiei franceze. Unul dintre ei, C.A. Rosetti credea realizabila in cel mai apropiat viitor o infratire idilica a tuturor oamenilor."Iorga
"Ziua de 11 iunie 1848 va ramane o stea stralucitoare pe firmamentul romanesc, caci strigatul Vrem sa traim prin noi insine a iesit atunci limpede si puternic din insusi peptul poporului roman, nu ca strigat de desperare, ci ca strigat de reinviere; inadusita a fost atunci miscarea si, desi cei ce au stat in capul ei, mult timp au umblat pribegi si persecutati, dar samanta aruncata a purtat roade manoase, strigatul de la 1848 fu reinviat prin Parlamentele legale din 1857; el capata fiinta prin natiune in 1866 si fu intrecut in consecinte prin razboiul independentei din 1877" (ACT I/VII). (La 1890, cand apare textul, autorii nu stiu ca asteptarile lor vor fi satisfacute dupa viitorul prim razboi mondial.)

48-ul este o miscare ampla ce se intinde pe multe decenii, suferind transformari si tactica aceasta a dizolvarii din interior isi va dovedi deplin eficienta abia odata cu primul razboi mondial, cand "Sfanta Alianta" va fi sfarsit sfaramata si antihristul va face pasul decisiv catre imperiul mondial. I se mai opune doar o scurta renastere spirituala, ce va fi lichidata in uriasa confruntare a celui de-al doilea razboi mondial si anul 1945 va marca un prim "sfarsit al istoriei".

Pentru a-si atinge colosalele obiective, de la 1848 pana dupa primul razboi, internationalismul ateu speculeaza infailibil nationalismul legitim al popoarelor aflate in puterea sau sub influenta monarhiilor imperiale, stimuland, organizand si finantand "revolutii de eliberare de sub jugul despotismului, in numele dreptului sfant la autodeterminare". In acest interval nationalismul este o atitudine "umanista", "pozitiva", pentru ca pulverizeaza ce mai ramasese din "internationalismul" crestin. Dupa 1920, termenul incepe sa capete sens tot mai sumbru, pentru ca ameninta "ecumenismul" ateu. (De la iacobini, Napoleon, Lenin, Stalin si pana la campaniile N.A.T.O., armatele revolutionare vor tot "elibera" popoarele "mici si persecutate", anexandu-le ideologic, militar si economic in interes propriu).

Despre acest nationalism, termen inventat de revolutia franceza si adaptat apoi de iluminismul german, "nationalism" promovat in numele unei idei universalist-atee, voi tot vorbi pe parcurs, pentru ca este un alt "fetis lingvistic" ce incurca toate comentariile si face istoria noastra de neinteles.Printre tarile folosite ca masa de manevra impotriva "tiraniei" imperiale, Principatele au un loc cu totul aparte, din mai multe motive.

In primul rand, ca intotdeauna, din cauza importantei lor strategice. Tarile Romane au rol esential in jocul dintre cele trei imperii care isi disputa cucerirea sau macar dominarea "Bizantului", reducandu-se de fapt intreaga "chestiune orientala".Trebuie inteles ca inainte de a fi centru de putere geopolitica si economica, Constantinopolul, si nu Roma, este centrul spiritual european al crestinismului si cucerirea lui inseamna dominarea religioasa a lumii. Astfel rusii vor sa-si incoroneze tarul ca "bazileu" de drept, ei considerandu-se mostenitorii Imperiului Ortodox. Austriecii, la randul lor, urmaresc refacerea Sfantului Imperiu in forma catolica.

In fine, "Franta" (adica internationala atee) vrea si ea sa reconstituie imperiul roman pagan, stiind de la Bonaparte, ca aici trebuie fundata capitala statului sau mondial. In aceasta confruntare Principatele aveau misiunea de a stopa avantul rusesc si de a intretine nesiguranta in Austria prin "bomba cu efect intarziat" din Ardeal. De asemenea, ele erau baza pentru operatii militare si pentru organizarea de comploturi in toata Europa sud-estica.

Rusii, la randul lor, ca intotdeauna, intelegeau prea bine ca erau singuri si nu se puteau apara decat pastrand Principatele sub controlul lor, pentru a-si proteja flancul vestic, cel vulnerabil.Pericolele crizei ce ameninta ordinele sotial in Europa preocupa cu tot adinsul mintea Augustului nostru Domnitor pe cand radicalismul triumfa-n Elvetia, pe cand in Italia principiul monarhic e foarte cutreerat, pe cand in Franta o iute catastrofa inalta republica peste ruinele tronului de Iulie, pe cand infierbantarea revolutionara strabate in Germania cu repejune ducatoare la ratacire, Imparatul trebuie sa-si arunce privirea mai mult decat oricand alta data asupra intereselor de liniste si singuratate, pe care Rusia prin a sa pusaciune este mai cu deosebire chemata a o apara. (ACT I/168)

Principatele de la Dunare se tin a anumit de aceasta categorie; ele sunt puse sub nemijlocita protectie a Rusiei, si aceasta protectie noi suntem hotarati a o aplica cu o maniera strabatatoare. Deci oricare va putea fi aiurea rezultatul orcanului revolutionar Imparatului este determinat a nu suferi ca anarhia sa patrunda in partea aceasta celor doi Principi cu cea mai apropriata maniera (Nota Comitetului de Nesselrode, Cancelarul Rusiei, catre Consulul general din Principate, de Kotzebue in ACT I/169).

Pe de alta parte, tarile romanesti sunt insele un centru religios de o extraordinara importanta, pentru ca de la cucerirea Constantinopolului ele reprezinta Bizantul.Cu toata recunoasterea politica a vasalitatii sale, domnul tarilor romanesti se bucura insa pana foarte tarziu de toate drepturile care, dupa notiunea veche si noua romana, adica bizantino-slava, formeaza imperiul. In biserica, domnul roman, care a ramas in orientul supus de pagani singurul stapanitor crestin impodobit cu coroana si sceptru, este primit cu onorurile ce se dadeau odinioara imparatilor dreptcredinciosi din Rasarit (IOR 1/380).

Aceasta misiune hristoforica a Romaniei se accentueaza in secolul 18 si la inceputul secolului 19, odata cu protestantizarea bisericilor rusa si greceasca, incat cele doua mici provincii, "primitive", "turcite", devin extrem de puternice si de bogate spiritual, avand cele mai multe manastiri din lume, daca luam in seama "proprietatea" asupra Sfantului Munte Athos, si fiind refugiul tuturor monahilor persecutati de ofensiva protestanta si catolica. In consecinta, presiunea revolutionara va fi aici mai puternica decat oriunde.

En 1792 c'etait sur les bordes du Rhin que se rencontraient les armees de la Republique francaise et des Souverains coalises ; le champ de la bataille est aujourd'hui dans la partie orientale de l'Europe ; c'est sur les rives du Danube que les deux principes se trouvent en presence. Ainsi la liberte a recele de trois cents lieues des frontieres (Scrisoarea unui roman despre situatiunea Romanilor din Orientul Europei. In ACT I/245).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.