Revolutiile din 1989 Vladimir Tismaneanu -recenzie

Trimis la data: 2013-02-01
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 7.55 / 10
Downloads: 0
Autor: stoe
Dimensiune: 19kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Lucrarea de fata prezinta cauzele, semnificatia si consecintele revolutiilor de la 1989 din Uniunea Sovietica si Europe de Est facand partial si o paralela intre aceste zone si state din Asia, Africa si America Latina. In acest volum codus de Vladimir Tismaneanu gasim practic o culegere de pareri ale unor autori renumiti care si-au expus dupa momentul 1989, parerile referitoare la ce a insemnat perioada revolutiilor din Europa de Est. Astfel trecand peste caracterul subiectiv al lucrarilor, datorat in parte provenientei autorilor precum si pregatirii profesionale ale acestora, avem in fata o adevarata monografie a caderii comunismului din Europa.
Dupa cum mentioneaza si Tismaneanu in introducere, s-a realizat o analiza atat realista si rationala cit si sentimentala a marilor revolutii din Europa de Est. In cele aproximativ 280 de pagini, utilizand extraordinar de multe surse unele provenite de la autorii capitolelor iar altele provenind lucrari citate de acestia.Practic autorul propune o analiza bazata pe informatia din mai multe surse incercand astfel sa determine cititorul ca la finalul volumului sa aiba o parere cat se poate de personala in raport cu chestiunile prezentate.

Lucrarea este constituita in trei parti mari: I Cauzele, II Semnificatie, III Viitor. Fiecare parte este alcatuita din capilote si subcapitole, iar fiecare capitol reprezinta un articol sau o cercetare a unui anumit autor, dupa cum urmeaza: Partea I "Cauze" :Capitolul 1 "Ce s-a intamplat in Europa de Est in 1989?" de Daniel Chariot vorbeste despre evenimentele din Europa de Est din anul 1989. Acesta explica cum analizele ecominice, sociale, culturale sau politice ofera doar partial explicatia fenomenului de revolutie, si cum pentru a intelege cele intamplate este important sa privim aceste domenii ca fiind interconectate.

Capitolul trateaza problemele economice ale sistemului scotand in evidenta punctele tari dar si fragilitatea socialismului, cauzele politice si morale ale nevoii de schimbare in contextul urmatoarelor evenimente petrecute in anii 80: deschiderea granitei intre Ungaria si Austria, retragea trupelor societice din Afganistan, organizarea meselor rotunde televizate din Polonia, organizarea de alegeri partial libere in Polonia, caderea zidului Berlinului, demonstratiile din Praga, deminia presedintelui Bulgariei si mobilizarea populatiei si armatei Romane.

Capitolul 2 "Printre patetice ruine" de Leszek Kolakowski vorbeste despre tensiunile aparute in Blocul de Est, tensiuni legate de ineficienta economica, de diferenta dintre tehnologiile socialismului si cele ale statelor vestice si de o renastere culturala.Autorul condamna principiul comunist conform caruia "ziua de maine va fi la fel ca cea de azi" si explica cum ideologia nationalista era interzisa in statele sovietice.

Capitolul 3 "Cea fost socialismul si de ce s-a prabusit el?" de Katherine Verderz este o sinteza a factorilor care au declansat caderea regimului comunist. Autoarea explica contextul international in care era vazut comunismul si cum planificarea cerntralizata a acestuia i-a daunat, generand coruptia si piata subterana. Articolul trateaza problema consumului in societatea socialista , aparitia primelor mecanisme de piata si a mijloacelor de productie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.