Rezervatiile peisagistice

Trimis la data: 2006-02-11
Materia: Geografie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.89 / 10
Downloads: 2333
Autor: Florinel
Dimensiune: 8kb
Voturi: 236
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Rezervaţiile peisajistic- reprezintă nişte compexe naturale de mare valoare ştiinţifică, ecologică, recreativă, estetică, instructivă, şi educaţională.
Această rezervaţie peisajistică ocupă sectorul văii rîului Racovăţ pe o lungime de 5 km între satele Horodineşti şi Brînzeni. Este un peisaj natural tipic de toltre. Stîncele toltrelor sunt crestate de forme carstice de relief ca peşterile şi pîlniile crastice.

Sub acţiunea agregării, eroziunii, a proceselor eoliene si a celor carstice, pe alocuri în sînci au luat naştere forme mitice de relief care amintesc diferite figuri, animale, castele oameni. Din stînci izvorăsc multe izvoare cu apă rece potabilă.

Acolo unde rîul Racovăţ întretaie şirul de toltre, el formează difileuri impresionante iar cursul lui rapid zgomotos crează impresia unui peisaj montan. Malurile stîncoase ale văii Racovăţ sunt acoperite pe alocuri de crînguri, grupr de arbori, stejar comun, cireş sălbatic, păr pădureţ; din arbuşti aici cresc verigarul, porumbarul, păducelul; ierburile sunt reprezentate prin pulmonaria-pufoasă, strigoae, crînceş, fragi, din plantele rare cresc popilnicul, straşnicul.

,, Suta de movile ”
Suta de movile este situată pe terasele văii bazinului cursului de mijloc al rîului Prut, lîngă satele Avrameni şi Cubani. Despre Suta de movile pentru prima dată se pomeneşte în 1715 în lucrarea Descrierea Moldovei de Dimitrie Cantemir. Cercetările savanţilor au arătat că aceste movile s-au format în urma unor mari alunecări de teren. Peisajul Suta de movile se întinde pe o lungime de 7,5 km şi are o laţime de 2 km.

Aici se întîlnesc multe izvoare care formează – În depresiunile dintre movile – băltoace, bălţi, mlaştini, în carese deyvoltă o faună deosebită unde se întîlnesc: rogozul, coada calului, pipirigul, rodul pământului, limba şarpelui. Din arbori – plopul alb, plopul tremurător. Pe movilele mai înalte şi mai drenete cresc stjarul comun, arţarul, teiul, frasinul, cireşul sălbatic, din arbuşti – salba moale, lemnul câinesc, alunul, cornul din liane, hameiul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.