Rezistenta plantelor la frig si ger

Trimis la data: 2014-02-23
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.47 / 10
Downloads: 2
Autor: ionutmoldovean
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pe glob exista regiuni cu clima diferita. Unele sunt caracterizate prin neajunsul de precipitatii, altele cu surplus, unele cu temperaturi ridicate iarna, altele cu temperaturi foarte sczute, unele cu soluri acide, altele cu soluri alcaline, s. a.. Datorita acestor caracteristici plantele cultivate pe acete teritorii se deosebesc prin faptul ca s-au adaptat la diferite tipuri de clima.

Referate similare:

Adaptarea ontogenezei plantelor la factorii de mediu este rezultatul evolutiei. Dea lungul istoriei fiecarui tip de plante in procesul evolutiei s-au produs anumite necisitati individuale pentru conditiile de trai si pentru a se adapta la lantul ecologic din care face parte.
In natura, intr-o anumita regiune geografica fiecare tip de plante isi are locul sau corespunzator functiilor sale biologice. Cele ce iubesc umezela - in apropiere de bazinele cu apa, cele ce iubesc umbra - prin fisiile foristiere, etc..

In procesul de crestere si dezvoltare a plantelor deseori sunt expuse diferitori factori negative ai mediului printre care: variatiile de temperatura, seceta, excesul de umezeala, s.a.. Fiecare planta are posibilitate de se adapta conditiilor schimbatoare ale mediului in limetele posibile ale genotipului. Cu cit mai mare posibilitate plantei de asi schimba metabolismul cu atit mai repede se va adapta. De regula schimbarile de scurta durata nu la incalcari grave in functiile fiziologice ale plantei, datorita faptului ca plantele sunt predispuse sa fie stabile impotriva schimbarilor de mediu.

Posibilitatile de apareare a plantelor
In conditiile climaterice nefavorabile dezvoltare si productivitate plantelor se caracterizeaza printr-un sir de caractere, insusiri si reactii de adaptare si aparare. Majoritatea plantelor isi asigura existent prin trei moduri principale: cu ajutorul mecanismelor, datorita carora pot ocoli actiunea factorilor negativi; cu ajutorul unor structure special de adaptare; datorita posibilitatii fiziologice care le permite de a depasi actiunea negative mediului inconjurator.
Functiile de aparare de diferiti factori negativi a mediului se datoresc partilor structurale ale plantelor (cuticula, membrane, diferite tesututri etc.), functiilor fiziologice, producerea substantelor nocive. Pentru a se apara unele plante renunta si la frunze.

Numeroasele schimbari fiziologice sunt urmate de dezvoltarea rezistentei plantelor la frig si ger. Posibilitate de a rezista la factorii negativi are o insemnatate foarte mare, deoarece aceasta posibilitate le permite in orice conditii de produce substantele necesare pentru trai. Insa cel mai bine plantele depasesc schimbarile de mediu in starea de pauza.

Primul semnal pentru a trece in starea de pauza este micsorare zilei. In rezultatul caruia in cellule plantelor au loc schimbari biochimice, in rezultat ducind la acumularea resurselor de hrana, deshidratarea celulelor si tesuturilor, formarea sctructurilor de aparare, acumularea inhibitilor de crestere. Ca exemplu: caderea frunzelor la plantele anuale, formarea organelor de rezerva a plantelor biennale si formarea semintelor la cele anuale.

Rezistenta plantelor la frig
Rezistenta plantelor la temperaturi mici se impart in plante ce rezista la frig si plante ce rezista la ger. Din plantele care rezista la frig sunt cele care rezista la temperaturi pina la 0 0A. Plantele tropicale si subtropicale se deteriorizeaza si mor la temperaturi de la 0 la 10 0A (castravetii, arborii de cafea, bumbac s.a.). Pentru majoritate plantelor temperaturile joase nu sunt periculoase. Acest fapt se datoreaza ca odata cu racirea vremei apratul enzimatic al plantelor nu este iritat, nu se micsoreaza rezistenta impotriva bolilor micotice si indeosebi nu se produc deteriorari semnificative a plantelor.

Nivelul rezistentei plantelor la frig se deosebeste. Multe plante sudice sunt deteriorate de frig. La temperatura de 3 0A se deteriorizeaza castravetii, bumbacul, fasolea, porumbul, vinetele. Pentru caracterizarea rezistentei la frig a plantelor se foloseste termenul de temperatura minima, dupa care nu mai are loc cresterea plantei. Pentru o buna parte a plantelor temperatura minima este egala cu 4 0A. Dar multe plante au temperatura minima este mai mare ce micsoreaza rezistenta plantei la frig.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.