Rezolvare variante bac - Ion Barbu

Trimis la data: 2014-01-30
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 10
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
6. Inversiunea "umeda [...] tiara" accentueaza semnificatia epitetului "umeda", care imprima ideea de maretie.
7. Titlul poeziei, constituit dintr-un verb la indicativ precedat de pronumele personal "ti-", arata atitudinea subiectiva a poetului si marcheaza adresarea directa catre "slavita sora", ce simbolizeaza de fapt creatia. Se anticipeaza, astfel, inca din titlul, caracterul de arta poetica al textului barbian.
8. Poezie modernista, "Ti-am impletit..." apartine liricii subiective in primul rand prin prezenta evidenta a eului liric, indicata de verbe si pronume la persoana I si a II-a. Exprimarea ideilor si trasaturilor eului liric intr-un limbaj atipic.
Tema trecerii ireversibile a timpului, motivul mortii, soarelui, apei, ritmurilor.5. Marcile lexico-gramaticale prin care eul liric este prezent in text sunt formele pronominale de persoana I singular: mea, mi. Sunt utilizate forme verbale de persoana a I singular: port, insusesc, aduc. Apare adresarea directa a eului liric, caracterul confesiv al operei; prin intermediul imaginilor artistice si al figurilor de stil, poetul isi transmite in mod direct gandurile si sentimentele.

6. Prin intermediul metaforei: o veriga din marea indoire, ipostaza lirica a creatorului surprinde perceptia constienta a trecerii ireversibile a timpului. El analizeaza, cu luciditate, rolul pe care il joaca omul in marea existenta a umanitatii: faptul ca este neinsemnat in raport cu umanitatea, dar este in acelasi timp o legatura, o punte de trecere inspre viitor.
7. Ipostaza lirica a ganditorului constientizeaza importanta fiecarui individ in procesul evolutiei umane. Omul poate fi privit ca punct ultim, fapt subliniat prin valoarea metaforica a termenului existente, dar in acelasi timp, omul este perfect constient de finalitatea vietii, de alunecarea spre infinit.

8. Strofa transmite sentimentul de vitalitate al eului liric. Epitetele: calatoarea unda, apele eterne evidentiaza miscarea de alunecare a omului prin viata, capacitatea acestuia de a retine elementele vitale ale vietii si de a se hrani din valorile fundamentale ale umanitatii. Metafora: imi insusesc vestmantul celor care mor reliefeaza caracterul ciclic, acceptarea mortii ca pe un lucru firesc, faptul ca orice om continua sa duca mai departe valorile acumulate de predecesori.

O data cu acceptarea constienta a acestui destin, are loc o metamorfozare, astfel incat el poate sa isi pastreze naturaletea in orice situatie, idee sugerata prin epitetele: umede caverne, sali orgolioase, elemente a caror constructie este antitetica la nivel ideatic.9. in relatie cu textul poeziei, titlul operei este semnificativ, fiind alcatuit dintr-un substantiv nearticulat, ceea ce ii confera un caracter de generalitate. Titlu sugereaza o caracteristica specifica umana: dorinta de realizare personala atat in aceasta existenta concreta, cat si in cadrul celei
spirituale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.